Wat een Wereldprijs winnen met je doet: Olivier Zwolsman over vuilniszak My Louis

Foto: Asn Bank
Foto: Asn Bank
In 2012 won Olivier Zwolsman met zijn project “My Louis” de ASN Bank Wereldprijs in de Categorie “Tegen Kinderarbeid”. We zochten hem op om te kijken hoe het gaat met My Louis.
[adrotate banner=”14″]
Wat hield het project ook alweer in?
“My Louis is een duurzame vuilniszak met een opvallend design. Door ‘m te kopen kunnen consumenten en bedrijven op een heel makkelijke manier iets goeds doen voor jongeren in sloppenwijken. Een vuilniszak dus waarmee je gezien wilt worden. My Louis is een initiatief van Stichting Simply Good Products. Deze brengt alledaagse producten op de markt die gekoppeld zijn aan een goed doel. Gewoon door deze producten te kopen doen mensen iets goeds doen voor een ander.”
Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan de ASN Bank Wereldprijs?
“In 2011 hoorde ik voor het eerst van de ASN Bank Wereldprijs. Ik liep toen al een tijdje rond met het idee voor de vuilniszak. Dit leek me een mooie kans om het project van de grond te krijgen. Uiteindelijk had ik in 2011 het gevoel dat ik er nog niet klaar voor was omdat ik het idee nog niet goed had uitgewerkt. Bijna had ik in 2012 om die reden weer niet meegedaan, maar gelukkig heb ik dat wel gedaan.”
Wat voor invloed had het winnen van de prijs op het project?
“Belangrijker nog dan het geld is dat mijn vertrouwen in My Louis en mijzelf enorm is gegroeid. Ik kwam steeds een stap verder. Eerst het schrijven van een business plan daarna het pitchen van het idee voor de jury. En uiteindelijk natuurlijk de prijsuitreiking. Ik zag heel duidelijk de vorderingen en ging er steeds meer in geloven. Zozeer zelfs dat ik op een gegeven moment tegen mezelf zei dat My Louis er zou komen, ook als ik de prijs niet zou winnen. Gelukkig heb ik wel gewonnen, want dat maakte het zeker makkelijker om het van de grond te krijgen.”
Heb je de doelen die je toen voor ogen had, gerealiseerd?
“Daar ben ik nu mee bezig. Mijn doel is dit jaar de eerste My Louis-vuilniszak op de markt te brengen. Mijn verwachting is dat dit gaat lukken.”
Hoe gaat het er nu mee?
“Nadat ik de prijs had gewonnen, heb ik gesproken op TEDxYouth@Delft voor 300 jongeren. Dat was een heel gave ervaring. Wat ook heel gaaf is, is dat een ontwerper een aantal schetsontwerpen heeft gemaakt voor de vuilniszak. Daardoor wordt het allemaal nog tastbaarder. De oprichting van Stichting Simply Good Products waar My Louis onder gaat vallen, is bijna rond. De volgende stap is een partnership aangaan met een bedrijf dat de vuilniszakken gaat produceren. Het idee is om te starten met een pilot in Den Haag om te kijken of My Louis aanslaat. Maar eerst wil ik My Louis via social media alvast flink onder de aandacht brengen.”
Kun je tips geven voor de deelnemers van 2013?
“Heb je een goed idee, meld je dan aan! Ook als je denkt dat je er nog niet klaar voor bent of dat je je idee nog onvoldoende hebt uitgewerkt. Kijk gewoon hoever je komt. Met die instelling heb ik me aangemeld. Als iemand toen had gezegd dat ik zou winnen, had ik die persoon voor gek verklaard, maar het is wel gebeurd!”
[adrotate banner=”14″]
Lees ook
My Louis, de vuilniszak waar je mee gezien mag worden
Alles over de ASN Bank Wereldprijs 2013
Winnaars van de vorige edities van de ASN Bank Wereldprijs in beeld

Over de schrijver