Wat gebeurt er met de spullen die je naar de kringloop brengt?

Foto: Huang Qinjun
Foto: Huang Qinjun


De kringloop is de plek waar we onze opgeruimde spulletjes fanatiek naar toe brengen. Van oude potten en pannen tot zo goed als nieuwe meubels, van zakken met kleding tot dozen vol boeken. Veel mensen denken dat de kringloop al deze spullen weer verkoopt. Maar achter de deuren van de bomvolle kringloopcentra gebeurt nog veel meer.

“Er komt gigantisch veel binnen in de kringloop.” vertelt Huub Kwekkeboom, manager van kringloopketen 2Switch. “Natuurlijk verkopen we een groot deel van die spullen in de winkel. Maar we doen veel meer: we recyclen en upcyclen, faciliteren workshops, evenementen en werkplekken. Bovendien werken we samen met allerlei startups en bedrijven. Tot slot timmeren we aan de kringloop van de toekomst.”

Het sorteercentrum

Alle spullen die binnen komen worden eerst geregistreerd op productsoort. De verschillende stromen zijn huisraad, textiel, speelgoed, boeken, huishoudelijke apparaten en meubels. De hoeveelheid per soort verschilt per seizoen. Zo zijn er veel mensen die in het voorjaar hun kledingkast opruimen en zoeken we in de zomer massaal naar tuinmeubilair.
Nadat de spullen geregistreerd zijn wordt er gekeken of alles compleet en onbeschadigd is. Alles wat niet kan worden verkocht wordt er uit gevist. Een glas met een scherp randje gaat naar de glascontainer, een beschadigd tijdschrift naar de papierbak.
“Van het draagbare textiel gaat er tussen de 10 en 12% naar de winkel”, vertelt Huub Kwekkeboom. “Een ander deel gaat naar de buitenlandse markt. 10% van al het textiel is afval. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan schoenen waarvan de zolen helemaal zijn gebroken of kleding met verfvlekken. Verder kijken we of we een gedeelte kunnen vervezelen zodat we er nieuwe producten van kunnen maken. Daarnaast stellen we materialen beschikbaar voor allerlei projecten en startups.”
.

Over de schrijver

7 gedachten over “Wat gebeurt er met de spullen die je naar de kringloop brengt?”

  1. Ik weet dat er in veel kringloopwinkels eerst handelaren spullen mogen uitkiezen, die ze vervolgens voor grof geld verkopen. Er worden inderdaad spullen door “personeel” uitgezocht en dus het meest waardeloze komt voor veel te veel geld in de kringloopwinkel terecht. Een geefwinkel is veel leuker. Als je iets ziet dat je leuk vind of kunt gebruiken mag je het gratis meenemen en goede spullen die je zelf niet meer nodig hebt breng je er heen.

  2. Zelf geef ik alles wat ik niet meer kan gebruiken of teveel heb weg via weggeefgroepen op Facebook. Zo vind ik bijna altijd wel iemand die het goed kan gebruiken.
    En met boeken en tijdschriften ga ik naar de minibiebs, dan heb ik zelf meteen een nieuw boek.

  3. Kringloop is big business!
    Ik heb zelf een aantal jaren terug uitgebuit mogen worden bij zo’n stichting. Werkervaringsplaats heet zoiets. Het zou me een vooruitzicht geven op een baan.
    Van de spullen die worden binnen gebracht: Het textiel wordt per kilo verkocht en wat dacht u van oud ijzer?
    Uiteraard kijkt de chef van dienst eerst zelf nog of ie iets van de (waardevolle) spullen kan gebruiken. De (verplicht) vrijwilligers mogen pas zelf iets meenemen (kopen) als het eerst in de winkel heeft gestaan. Mocht er iets aan gebroken zijn maar nog steeds bruikbaar dan mag je het alsnog niet hebben. Zodoende wordt het meeste ervan naar de stort gebracht. En zelfs voor een simpele IKEA kast durven ze nog heel wat te vragen. De prijzen liegen er niet om. De directeur en kornuiten verdienen ze wel en dat over de ruggen van anderen. Zij staan namelijk zelf wel op de loonlijst. En hoeveel subsidie krijgen die stichtingen? Het lijkt wel alsof het bij elke stichting hetzelfde is. En goed voorbeeld doet volgen toch? Dank je wel neoliberalen!

  4. Glazen met scherpe randjes horen niet in de glascontainer. Daar hoort alleen verpakkingsglas in. Drinkglazen, kristal, ovenschalen, etc hebben een andere samenstelling dan verpakkingsglas.

      1. In Driebergen heb je de Eurowinkel. Alles kost daar 1 euro (ook koffie, thee etc.) Alles wat je daar afgeeft en koopt, komt ten goede aan vluchtelingkinderen dus zijn je afgegeven spullen en geld goed besteed. De sfeer is vriendelijk en elke miskoop kost maar een euro en kan dan weer retour. Aanbevolen!!!! Channa

Reacties zijn gesloten.