Wat is een energieneutraal huis?

Vanaf 2020 mogen er alleen nog maar energieneutrale huizen gebouwd worden. Een energieneutraal huis wek zelf net zoveel energie op als het verbruikt. De meeste huizen zijn op dit moment nog niet energieneutraal. Wel kunnen er flinke stappen worden gemaakt richting een energieneutraal huis. Onder andere goede isolatie en het gebruik van zuinige apparaten is belangrijk.

Wanneer is een huis energieneutraal?

Een huis mag pas energieneutraal worden genoemd wanneer het netto geen energie meer verbruikt. Dat wil zeggen dat het huis zelf minimaal net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Een huis dat iets meer energie verbruikt dan het opwekt wordt een passief huis genoemd.

Een energieneutraal huis bouwen?
Er kan energie bespaard worden op erg veel gebieden. Een erg belangrijke factor is de isolatie van het huis. Een goed geïsoleerd huis verliest weinig warmte, waardoor er veel minder gestookt hoeft te worden. Optimale isolatie van een huis komt erg nauwkeurig. De ramen moeten perfect aansluiten op het kozijn, er mogen geen onnodige kieren aanwezig zijn en het dak en de muren moeten met het juiste materiaal geïsoleerd zijn. Omdat optimale isolatie zo nauwkeurig komt, is het lastig om huizen die al gebouwd zijn volledig energieneutraal te maken. Dit is makkelijker bij nieuwbouw.

In een energieneutraal huis is het ook belangrijk om gebruik te maken van zuinige apparaten. Dit wil zeggen dat alle elektrische apparaten minimaal energielabel A hebben en het liefst zelfs energielabel A+++. Tenslotte moet het huis ook zelf energie opwekken om energieneutraal te zijn. Dit kan op verschillende manieren, zoals met zonnepanelen, een warmtepomp, of windenergie. De technologie om zelf energie op te wekken ontwikkelt zich snel, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn om energieneutraal te wonen.

Kosten energieneutraal huis
Een energieneutraal huis is een grotere investering dan een zelfde formaat huis dat niet energieneutraal is. De isolatie van het huis is duurder dan normaal en energiezuinige apparaten kosten meer dan minder zuinige modellen. Toch kan het aantrekkelijk zijn om een energieneutraal huis te bouwen. Niet alleen wordt een positieve bijdrage aan het klimaat geleverd, ook zijn er verschillende regelingen vanuit de overheid om energiezuinig leven te stimuleren. Zo kan er goedkoop worden geleend en kan er een vrijstelling worden aangevraagd voor de energiebelasting.

Lees hier meer over het energieneutrale huis Popup House, die je zelf in elkaar kunt zetten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Wat is een energieneutraal huis?”

  1. Pingback: Een energieneutraal huis kost maar €38.000

Reacties zijn gesloten.