Wat is hard water en wat kun je daaraan doen?

Ons drinkwater is in Nederland van erg hoge kwaliteit. ‘Hard’ water zegt dus ook niet iets over de drinkbaarheid. Integendeel; hard water is gezond om te drinken. Wanneer we het hebben over hard of zacht water dan hebben we het over de hoeveelheid kalk die het water bevat. Wat zijn nadelen hiervan en wat kun je hiertegen doen?

Kalk in water ontstaat door calcium en magnesium. Hoe meer van deze mineralen in het water, des te harder het water is. De hoeveelheid kalk per liter kraanwater wordt uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). In Nederland is het water niet extreem hard; dit verschilt per regio. Op de website waterhardheid.nl kun je precies zien hoe hard het water is waar je woont. Ter vergelijking: water tussen de 0-4 dH is zeer zacht en tussen de 18-30 dH heel hard.

Kalkaanslag

Wanneer je in een gebied woont met hard water dan heb je meer last van kalkaanslag. Dit zorgt voor een doffe laag op het sanitair in de badkamer. Je kunt hiervoor speciale antikalk producten gebruiken maar deze zijn relatief duur en bovendien milieuonvriendelijk. Een goedkoop en écht wondermiddel tegen kalk is azijn. Je kunt hiervoor natuurazijn verdund met water gebruiken. Ook citroen is door het zuur een grote vijand van kalkaanslag. Daarom is citroensap in een mengsel met water erg geschikt om te gebruiken als ontkalker.

Huishoudelijke apparaten

Kalk gaat ook in je huishoudelijke apparaten zitten. Denk aan de wasmachine, vaatwasser, koffiezetapparaat, strijkijzer of waterkoker. Dit zorgt ervoor dat de werking minder wordt en kan op den duur zelfs schade veroorzaken. Doordat de kalk aan verwarmingselementen gaat binden, vermindert dit de doorstroming en de afgifte van warmte. Hierdoor worden ze minder energiezuinig. Zorg daarom dat je je apparaten regelmatig ontkalkt. Ook hiervoor is azijn een snelle, goedkope én milieuvriendelijkere oplossing.

Persoonlijke verzorging

Wanneer je in een regio woont met hard water dan kun je merken dat je meer shampoo en zeep nodig hebt. Dat komt omdat niet alleen vuil- maar ook kalkdeeltjes zich binden aan het reinigingsproduct. Compenseer dit vooral niet door veel meer van het product te gebruiken. Dit is ten eerste niet goed voor je huid maar ook niet voor het milieu. Uiteindelijk komen deze chemische resten via ons doucheputje namelijk weer in ons kostbare water terecht. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk biologische en natuurlijke producten zonder synthetische toevoegingen zoals microplastics en sulfaten.

Hard water heeft een hogere pH-waarde dan de natuurlijke waarde van je huid. Hierdoor kan deze iets sneller droog worden. Gebruik daarom vooral niet te vaak en niet te warm water, dit verergert een droge huid en huidproblemen zoals eczeem. Dep jezelf gelijk na het douchen voorzichtig droog. Verzorg je huid na het wassen met een biologisch product dat past bij jouw huidtype.

Voor het milieu én om je huid gezond te houden, kun ook het aantal douchemomenten verminderen. Wist je dat minder douchen meer voordelen heeft dan alleen het besparen van water?

Wassen

Om dezelfde reden als bij doucheproducten, heb je bij hard water ook meer wasmiddel en -verzachter nodig voor hetzelfde effect. Over het algemeen gebruiken we veel te veel (agressieve) wasmiddelen. Dit is niet goed voor het milieu maar ook niet eens nodig. Baking soda is bijvoorbeeld een goed en milieuvriendelijk alternatief. Wanneer je een half kopje toevoegt aan de was dan versterkt dit de waskracht.

Na het wassen, kunnen kalkdeeltjes een hard laagje vormen op je kleding. Drie keer raden welk wondermiddel hier weer om de hoek komt kijken; precies… azijn. Het is namelijk een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor wasverzachter. Daarbij haalt het nare geurtjes uit je kleding én het helpt tegen kalkaanslag in je wasmachine.

Smaak

De fijnproevers onder ons zullen het drinken van hard water minder lekker vinden. Vooral wanneer je het niet gewend bent. Maar we hopen dat ook voor jou het kopen van flessen water een no-go is. Wist je dat volgens Milieu Centraal de klimaatimpact van 1 glas fleswater vergelijkbaar is met 100 tot 200 glazen kraanwater? Verfris je water liever door het toevoegen van een schijfje citroen, komkommer of wat muntblaadjes. Door het drinken van hard kraanwater krijg je alleen maar meer mineralen binnen, dus het is nog gezonder ook.

Waterontharder

Een relatief makkelijke manier om al je kraanwater in huis te ontharden is een waterontharder. Er zijn verschillende aanbieders van waterontharders, die helaas niet allemaal doen wat ze beloven. Tot nu toe is een systeem met kleine bolletjes kunsthars in combinatie met onthardingszout, het enige type die voor 100% kalkvrij water zorgt. Denk je erover een waterontharder te kopen, laat je dan goed informeren over de mogelijkheden, voorwaarden en garantie. Vraag van tevoren een offerte op en ga online waterontharders vergelijken voor de beste keus.

Over de schrijver