Wat je eet belangrijker voor lijn dan hoeveelheid

Pjsixft (&Quot;Pj&Quot;), Flickr.com
Pjsixft (“Pj”), Flickr.com

Wat je eet heeft meer invloed op je lijn dan de hoeveelheid die je naar binnen werkt. Volgens wetenschappers reageert het lichaam op verschillende voedingsstoffen. Eet je veel vettigheid, dan zorgt het lichaam ervoor dat er meer vetcellen worden aangemaakt, waardoor je dikker wordt. Eet je veel producten met proteïne, dan onderdrukt dat de eetlust. En heb je een maagband geplaatst om af te vallen, dan verlies je de kilo’s niet alleen dankzij de verkleinde maaginhoud, maar ook dankzij de veranderde samenstelling van microben in de darmen.

Voeding als hormonen
Een aantal wetenschappers meent dat we voeding moeten zien als een cocktail met hormonen, die allemaal invloed hebben op de werking van het lichaam. Als het lukt om de werking van al deze ‘nutri-hormonen’ te doorgronden, dan zou het mogelijk moeten zijn om diëten te bedenken die ook voor de lange termijn het gewenste resultaat opleveren. Bovendien kan dit gevolgen hebben voor de behandeling van ziekten die mogelijk het gevolg zijn van slechte voeding, zoals diabetes, hartziekten en bepaalde soorten kanker. In het verleden werd gedacht dat hormonen specifieke moleculen waren die alleen geproduceerd werden door bijvoorbeeld de alvleesklier, maar inmiddels blijkt dat dat niet het geval is. Er zijn veel meer netwerken van moleculen en ontvangers in het lichaam te vinden, waaronder verschillenden die te maken hebben met de stofwisseling.

Vet eten maakt je dikker
In de jaren ’90 ontdekte men voor het eerst dat voedsel invloed kon hebben op die netwerken. Inmiddels is duidelijk dat het lichaam ook op voedsel reageert: als vetzuren zich aan vetcellen hechten, dan reageert het lichaam hierop door nieuwe vetcellen aan te maken en meer vet op te slaan. Vet eten betekent dus dat je veel calorieën binnen krijgt én dat je stofwisseling zich op zo’n manier aanpast, dat dik worden bijna onvermijdelijk is. Je houden aan de aanbevolen hoeveelheid calorieën is dus niet voldoende; wie af wil vallen, moet zorgen voor voeding waarop het lichaam positief reageert.

Minder eetlust
Naast voedingsmiddelen die extra slecht voor je zijn, ontdekten wetenschappers ook stoffen die wél de juiste reactie opwekken. Het aminozuur leucine bijvoorbeeld, dat te vinden is in sojabonen, eieren, pinda’s, vlees en vis. Dit zuur vermindert de eetlust. Een ander bruikbaar aminozuur is glutamine. Volgens Frank Reimann van het Cambridge Institute for Medical Research in het VK zorgt dit zuur ervoor dat er een eetlustonderdrukkend hormoon vrijgegeven wordt. Ook dit zuur is te vinden in producten die veel proteïne bevatten. Hoewel verder onderzoek zeker nodig is, verwacht Reimann dat er in de toekomst nog meer ontdekkingen op dit vlak gedaan zullen worden, waardoor de kennis in de toekomst mogelijk mee kan worden in een persoonlijk dieetadvies dat wél werkt.

Bron: New Scientist

Lees ook:

Stel maakt zelfvoorzienende stadsboerderij in eigen tuin
De verschrikkelijke dingen die suiker met je lichaam doet
5 superfoods voor de maand augustus