Wat je kunt doen om mensen in je omgeving te helpen met rouwen

Vlag Halfstok Op Schiphol Voor De Slachtoffers Van Mh17. Foto: Tom Jutte, Flickr
Vlag Halfstok Op Schiphol Voor De Slachtoffers Van Mh17. Foto: Tom Jutte, Flickr

Omdat de inzittenden van het neergestorte vliegtuig MH17 uit alle delen van Nederland kwamen, kent bijna iedereen wel iemand die getroffen is door de ramp. Hoe kun je anderen in je omgeving helpen in hun rouwproces? Op deze dag van Nationale Rouw is het goed om daar eens bij stil te staan.

Als er iemand in je naaste omgeving door een periode van rouw gaat kun je hem of haar op de volgende manieren hen bijstaan:

* Geef je deelneming. Doe niet net of er niets aan de hand is, maar benoem het verlies. Alleen al door “gecondoleerd met” te zeggen, laat je zien dat je de ander zijn of haar verlies (er)kent.

* Toon medeleven, en biedt ruimte voor emoties, maar ook stilte.

* Kook een maaltijd. Dat is niet alleen praktisch, maar ook symbolisch belangrijk. Het geeft aan dat de ander er niet alleen staat voor staat met zijn of haar verlies.

* Help met dagelijkse taken. Denk aan de boodschappen, kinderen naar school brengen, schoonmaken, gras maaien.

Rouwen is een proces dat nooit helemaal klaar is. Ook na langere tijd kun je mensen met een groot verlies helpen in hun rouw.

* Houd contact. Met een kaartje, een emailtje, een appje laat je mensen zien dat je hen niet vergeet.

* Blijf degene(n) die omgekomen zijn bij name noemen en haal (goede) herinneringen op. Zo maak je duidelijk dat jij de overledene niet vergeet.

Meer tips vind je in dit artikel van de Huffingtonpost.

Over de schrijver

3 gedachten over “Wat je kunt doen om mensen in je omgeving te helpen met rouwen”

 1. Het is een absolute ramp voor de mensen zelf in het vliegtuig, maar vooral voor de nabestaanden. Maar wordt een beetje ziek van het uitmelken van het leed. Elke BN -er moet zonodig naar de voorgrond treden om zijn afschuw te uiten, om daarna weer naar de BBQ te gaan met een biertje.
  Dan de eindeloze kreten om Rusland een lesje te leren…………………..men weet glad niet wie de veroorzaker is!!! en zoals het er nu naar uitziet zijn het zelfs vanuit de Oekraïne komt. Gaat men dan ook zo hard roepen??? Losstaand dat de EU met Nederland op de voorgrond het hardst riepen tot revolutie ( met deze gevolgen ).
  Hoe erg het het ook voor de nabestaanden is , het is hetzelfde als voor de nabestaande van iemand die zijn gezin verliest door een of andere dronkelap die met volle vaart een ongeval veroorzaakt. het rouwproces doorloopt ieder alleen. Over een maand heeft niemand meer aandacht voor de nabestaanden!
  Dan de speech van Timmermans, sorry maar kon zo in een Amerikaanse film worden geplaatst. helemaal gestoeld op emotie. Haalde dingen aan die helemaal uit zijn verband zijn getrokken.
  a. het speelgoed wat ten toon werd gesteld. Als hij de moeite had genomen om het hele filmpje te bekijken zag hij dat diezelfde man daarna eerbiedig het beertje neerlegde, zijn pet afnam en een kruis sloeg. Maar dat mag men niet zien.
  De trouwring: de trouwring was gevonden en gewoon in een verzameldoos gelegd als zijnde gevonden voorwerpen.
  Het omgaan met de slachtoffers……het is er een oorlogsgebied, met hoge temperaturen, in een land met bittere armoede. het is geen Nederland!!! Natuurlijk wil men dan de slachtoffers ruimen met het oog op hygiene en ziekten. En blijkbaar heeft zelfs Rutte erkend dat men in respect heeft gehandeld ( de rebellen ).
  Nogmaals mijn diepste medeleven voor de nabestaanden, zij zijn het echte slachtoffer, maar wordt beetje moe van de MSM die het uitmelkt voor de kijkcijfers en moe van de propaganda.
  Wat nu speelt in de Ghaza is op zijn minstens net zo erg en intriest, complete genocide…….maar daar hebben we het niet over, want dat is Israel !

 2. En ga vooral niet “goed bedoelen” maar vraag waar de ander behoefte aan heeft.
  Niets is zo erg als alle goede bedoelingen waar je niet op zit te wachten, ook al is het nog zo goed bedoelt.

Reacties zijn gesloten.