Wat je tanden over je gezondheid zeggen

Foto: Håkan Dahlström (Flickr)

Met een onschuldige glimlach kan je jezelf ongewild blootgeven. Onderzoek wijst uit dat er vaak een verband is tussen tandproblemen en ontstekingen elders in het lichaam zoals diabetes of osteoporosis. Voor je tandarts dus geen geheimen, ondanks dat  je er moeilijk over kunt praten. Om je enigszins voor te bereiden hier vijf symptomen om in de gaten te houden:

Kleurloos tandvlees: bloedarmoede
Bij bloedarmoede bevat het bloed te weinig rode bloedcellen, of de rode bloedcellen hebben een gebrek aan hemoglobine. Hierdoor komt er te weinig zuurstof in het lichaam. Pijnlijk en vaal tandvlees kan hier een symptoom van zijn, evenals broze nagels, moeheid en depressie. Sommige mensen met bloedarmoede schijnen ook een onbedwingbare behoefte aan ijs te hebben.

Veel gaatjes: diabetes
Een onbehandelde diabetes zorgt voor een te hoog suikergehalte in het speeksel waardoor er sneller gaatjes ontstaan.

Tanderosie: eetstoornis
Bij veelvuldig overgeven kan het maagzuur het glazuur van de voortanden aantasten en tot ernstige erosie lijden met uiteindelijk zelfs kans op tandverlies. Boulimia patiënten kunnen hier last van krijgen. De erosie kan pas na 3 jaar zichtbaar worden.

Tandverlies: osteoporosis
Botontkalking heeft ook effect op de kaakbotten en kan op die manier leiden tot tanduitval. Het bot rond de wortels van je tanden reageert snel op een gebrek aan calcium in het lichaam.

Gelukkig zijn gehoorproblemen tegenwoordig wel goed te verbergen met een onzichtbaar gehoorapparaatje dat geluiden doorgeeft via de tanden.

Bron: Planet Green

 

Over de schrijver

1 reactie op “Wat je tanden over je gezondheid zeggen”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020