Wat is jouw watervoetafdruk? Bereken hoeveel water jij verspilt

Wist je dat de productie van één simpel katoenen t-shirt net zo veel water kost als ongeveer 55 keer douchen? Bij waterbesparing denken we vooral aan korter douchen en de tuin minder sproeien. Maar in feite komt hooguit 2% van het water dat je gebruikt uit je eigen kraan.

Ruim 98% van je waterverbruik is onzichtbaar: Het zit verborgen in de producten die je koopt; voeding, kleding en andere producten. Om dit watergebruik te meten en te kunnen vergelijken, is de watervoetafdruk ontwikkeld. Die laat zien dat voor 1 kilo rundvlees maar liefst 15.000 liter water nodig is. Een paar leren schoenen vraagt 8.000 liter water.

Zo’n 80% van je water ‘verbruik’ je in het buitenland – vaak in landen waar zoet water schaars is. Daar zorgt het voor tekorten aan drinkwater en verwoestijning van de grond. Het watervraagstuk zal een van de grootste vraagstukken zijn waarmee de mensheid wordt geconfronteerd de volgende decennia

Bereken jouw watervoetafdruk
Jouw eigen watervoetafdruk kun je bepalen op www.waterfootprint.org. Op de website vind je ook informatie over het waterverbruik per product en per land. Er zijn ook apps om je watervoetafdruk te berekenen.

Nudge
Daarnaast heeft Nudge een hele pagina gewijd aan het thema waterverspilling. Op deze pagina vind je feiten en cijfers over verspilling van water en informatie over wat je zelf kunt doen om waterverspilling tegen te gaan.

Bron: Nudge

 

 

Over de schrijver

1 reactie op “Wat is jouw watervoetafdruk? Bereken hoeveel water jij verspilt”

  1. Pingback: Ook met jouw kledingkeuze verspil je tienduizenden liters water - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.