Wat Lan Kuad: De boeddhistische tempel van een miljoen bierflesjes

De Wat Lan Kuad Tempel. Foto: Mark Fischer, Flickr.
De Wat Lan Kuad Tempel.
Foto: Mark Fischer, Flickr.

In het plaatsje Sisaket in Thailand, zo’n 650 km van de hoofdstad Bangkok ligt deze merkwaardige tempel. De Wat Lan Kuad tempel (tempel van een miljoen flessen) is, zoals de naam al suggereert, gemaakt van gerecycleerde bierflesjes. Zelfs de bierdoppen worden hergebruikt in de mozaïeken van Boeddha die de wanden versieren.

De monniken van deze tempel begonnen in 1984 met het verzamelen van lege bierflesjes voor decoratie van de bestaande gebouwen. Op de duur hadden ze echter zoveel flessen, dat werd besloten ze te gaan gebruiken als bouwmateriaal. Een miljoen bierflesjes is nog aan de voorzichtige kant. Geschat wordt dat de het tempelcomplex zo’n 1,5 miljoen gerecyclede bierflesjes bevat.

Het complex bestaat al uit zo’n 20 gebouwen die die van flessen gemaakt zijn en de monniken bouwen nog steeds verder. Het complex telt nu een grote tempel op het water, een gebed/meditatie ruimte, een watertoren, een crematorium en diverse bungalows die worden gebruikt door de monniken.

De groene bierflesjes zijn van Heineken, en de bruine flesjes van een het Thaise Chang bier. Aangezien boeddhistische monniken zelf geen alcohol drinken, worden de flessen vanuit de wijde omtrek ingezameld. De monniken moedigen het lokale bestuur aan om alle overtollige flessen in te leveren bij de tempel. De flessen worden dan weer gebruikt om nieuwe constructies te bouwen. “Hoe meer flessen we krijgen, hoe meer we kunnen bouwen”, zei monnik Abbot San Kataboonyo.

De tempel staat sinds kort zelfs op de lijst van eco-vriendelijke trekpleisters voor toeristen in Zuidoost-Azië. Mocht je nog eens in de buurt zijn van Sisaket, deze tempel is zeker het bezoeken waard.

Bron:Sustainablediary, Telegraph Via: Grist

Lees ook
Doorzichtig tuinhuisje maakt je tuin in de lente al een zomers paradijs
[adrotate group=”2″]
Bierfles wordt bouwsteen