Wat maakt nieuwe kerncentrales veiliger?

Foto: Inyucho (Flickr)

Naar verwachting gaat de bouw van nieuwe kerncentrales gewoon door, ondanks de ramp in Japan. Het idee is dat de kernindustrie belangrijke lessen zal leren van Fukushima, net als ze eerder deed bij vergelijkbare gebeurtenissen op Three Mile Island en Chernobyl.
De verwachting van kenners is wel dat het bouwen van nieuwe reactoren vertraging op zal lopen door strengere veiligheidseisen.

Verder is volgens experts de nucleaire techniek nu veel verder dan 40 jaar geleden toen de centrale in Fukushima werd gebouwd. Nieuwe rectoren hebben bijvoorbeeld passieve koelsystemen die blijven werken als de stroom uitvalt. En een nieuw ontwerp maakt het mogelijk om een reactor drie dagen op inactief te zetten zonder stroom, maar met behulp van luchtstromen, zwaartekracht en drukveranderingen.

Bron: Discovery News

Lees ook:

Nucleaire noodtoestand in Japan: wat kan er allemaal gebeuren?

Over de schrijver

6 reacties op “Wat maakt nieuwe kerncentrales veiliger?”

  1. Bedoel je dat we van kernenergie een 7 moeten maken, om te voorkomen dat de zesjes en de vieren blijven doordraaien?

    Is het niet beter zsm de middelen te investeren in 100% hernieuwbare energie? De ontwikkelingen met zonne-energie zijn echt indrukwekkend. Met meer middelen zou daar zomaar eens een revolutie kunnen plaatsvinden, net als met windmolenparken op zee.

    Grote voordeel: ook een "7" van kernenergie kan een vreselijke ramp verooorzaken, een omgevallen windmolen niet.

  2. Investeer niet in de verbeter of ontwikkelpunten. Gevolg hiervan is dat jaarlijks het grootste deel van de energie en van het opleidingsgeld geinvesteerd word in pogingen om een 4 (Fukushima, Noord-Japan) tot een 6 (Harrisberg, Pensylvania) te ontwikkelen.

    Investeer, denk en handel vanuit de sterke punten en kwaliteiten. Duurzame energie een mooie 7, probeer vanuit deze 7 een mooie 8, 9 of een 10 te creeeren. (Bron: Ben Tiggelaar, inhoudelijk)

  3. Overigens zijn er mensen, zoals Barack Obama, die kernenergie ook groen vinden. Persoonlijk kan mij niet snel genoeg worden ingezet op duurzame energie, er is een alternatief zoals blijkt uit diverse onderzoeken, van bijvoorbeeld Greenpeace en WNF. Die vereisen alleen stevige politieke keuzes, waarvoor op dit moment gek genoeg nog steeds geen meerderheid te vinden is in de Tweede Kamer.

Reacties zijn uitgeschakeld.