Wat mag je nog wél eten van de Gezondheidsraad?

Foto: Rechtenvrij
Foto: Rechtenvrij
Kun je nog wel genieten van een kopje espresso? En dat wijntje bij het eten, moet je die tegenwoordig laten staan? Wij zochten het uit voor de website Voor de Wereld van Morgen.

Wie denkt dat hij gezond eet, kan nog weleens voor verrassingen komen te staan. Uit de talloze onderzoeken die naar gezonde voeding worden gedaan, blijkt regelmatig dat we iets niet meer mogen eten. Zo zouden we darmkanker krijgen van rood vlees en maakt brood meer kapot dan je lief is. Ook dieetgoeroes zoals Sonja Bakker en Dr. Frank doen graag een duit in het zakje als het gaat om de discussie over (on)gezond voedsel. Maar wat mogen we eigenlijk nog wél eten?

“Minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit per dag” was jarenlang het credo van het Voedingscentrum. Voeg daar volkoren graanproducten, zuivel, vis, zachte vetten, olie en water aan toe en de Schijf van Vijf is rond. Maar de schijf gaat op de schop. Begin november werden de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding gepresenteerd door de Gezondheidsraad, een reden voor het Voedingscentrum om kritisch naar de huidige Schijf van Vijf te kijken. Het Voedingscentrum maakt bij de nieuwe schijf een duidelijker onderscheid tussen mensen van verschillende leeftijden, vertelt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. Hoe dat er uiteindelijk uit gaat zien, kan Schutte nog niet vertellen.

Hoewel de invulling van de nieuwe schijf nog niet rond is, heeft het Voedingscentrum wel al een aantal aanvullende adviezen opgesteld. Dit mag je nog wel eten van de Gezondheidsraad.

Over de schrijver