Wat ze je liever niet vertellen over de iPhone

Iphone Infographic GeekaphoneApple verdient bijna 50% van de wereldwijde mobiele telefoon-omzet met de verkoop van slechts 4% van alle mobiele telefoons. Een knappe prestatie, maar hoe groen is de iPhone eigenlijk? Dat onderzocht website Geekaphone. Hun onderzoek is samengevat in een uitgebreide infographic. Enkele opmerkelijke resultaten:

– Alle iPhones die in 2010 verkocht zijn, stoten samen net zo veel CO2 uit als 2,6 miljoen huishoudens (2350 miljoen kg CO2)
– Als alle iPhones die in 2010 gekocht zijn, een keer worden opgeladen, is evenveel energie verbruikt als nodig is voor het laten branden van een lamp gedurende 357 jaar
– 300000 Chinese arbeiders verdienen minder dan $10 per dag voor het in elkaar zetten van iPhones

iPhone-bezitters, en alle andere mensen die zich eventueel ongemakkelijk voelen over hun CO2-uitstoot, al eens nagedacht over compensatie?

Bron: Geekaphone

Lees ook:

Groene pc: een duurzame digitale lifestyle is mogelijk

Over de schrijver

16 reacties op “Wat ze je liever niet vertellen over de iPhone”

 1. Uiteraard is dit relatieve onzin. Want wat te denken van smartphones waarmee je kan videobellen (zoals de iphone 4)? Die zorgen er voor dat mensen minder gaan reizen omdat ze op deze wijze ook visueel contact kunnen hebben. Of wat te denken van de ontwikkeling van ebooks? Er worden daarvan meer en meer verkocht, ten koste van papieren boeken, waardoor er minder bomen gekapt hoeven te worden en er zodoende ook minder CO2 uitstoot is. Of wat te denken als mensen hun computer (die meer energie verbruikt) minder gebruiken omdat ze hun mail op de veel minder energieverbruikende smartphone gaan bekijken?

 2. ja schijt aan bij samsung verdienen de slaven waarschijnlijk nog minder want die telefoons zijn gewoon kut en goedkoop en aangezien dat het bijna evenveel werk is om zoeen samsung in elkaar te schroeven zullen ze het toch ergens de winst uit moeten trekken. iphone is mijn ding schijt aan de chinezen!

 3. Terechte opmerking, maar de juistheid en intentie van hetkanwel staat me nader dan die van Geekaphone. Als een soort Don Quichote strijden tegen desinformatie overal op het internet is geen levensdoel van mij 😉

 4. Ik ben het eens met Frissewind. Apple heeft een groot gedeelte van de markt, maar werkt daarentegen erg nauw samen met de leverancier Samsung. Dat wil zeggen dat Samsung ook wel een aardig aandeel heeft in deze milieu-onvriendelijke producten.

  Het is sowieso al bekend en bewezen dat Apple één van de producten is die duurzaamheid op een zeer laag pitje heeft staan. Ik vind het jammer van zo'n welvarende organisatie er zo weinig aandacht word besteed aan dit soort dingen. Eigenlijk is het jammer te noemen dat het zo'n goed en bruikbaar product is.

  Ps. ik ben geen gebruiker van Apple.

 5. Oh en nog zoiets: als Apple 50% van de wereldwijde telefoonomzet zou halen. Waar is dat op gebaseerd – de halve omzet van heel Apple komt van telefoons – zie http://is.gd/BlIowZ , verdient Apple dan dus meer dan de hele telefoonindustrie? Dat betekent dan dus dat Apple-klanten voor 4% van de telefoons in de wereld 50% van de prijs van alle telefoons betalen. Dus, dat een iPhone gemiddeld 24x zoveel kost als een andere telefoon.

  Voor alle duidelijkheid: ik geloof geen snars van die getallen hierboven, maar ik herhaal alleen maar wat het artikel zegt. Als je wordt afgeperst voor 24x de prijs van de concurrentie is -dat- misschien een reden je gedrag te veranderen en bij je volgende aankoop over een ander merk na te denken.

 6. Nou, als ze zoveel omzet maken, is het toch niet te veel gevraagd om de Chinese arbeiders een redelijker loon te betalen. Wat andere partijen ook doen.

  En je kunt ook waarnemen dat er nogal wat CO2-uitstoot wordt veroorzaakt om die winst te produceren, die uitstoot gaat ten laste van onze aarde. We 'betalen' de schade daarvoor samen, Apple pakt 100% van de winst.

  Die cijfers zeggen dus in elk geval dat er absoluut duurzaamheidswinst geboekt kan worden. En ze zeggen inderdaad dat we relatief nog weinig weten van de rest van de industrie.

  Maar je moet ergens beginnen, en Apple is als marktleider in elk geval een goed begin.

  1. Voor alle duidelijkheid: ik onderschrijf de noodzaak voor productie en verkoop van duurzamer en eerlijker telefoons en smartphones. En Apple is één van de marktleiders in de smartphonemarkt (wereldwijd nummer 2, tenzij je alleen naar het merk van het device in combintie met het OS kijkt, dan zijn ze de grootste, het blijft statistiek) dus ze verdienen de wind van voren, mee eens.

   Het stuk gaat echter voorbij aan de mogelijkheid dat Apple óók de marktleider is in duurzame en eerlijke productie (m.a.w. dat het bij de rest nóg slechter is). Ik stel niet dat dat zo is, maar het stuk geeft me ook geen handvaten voor het tegendeel, terwijl de suggestie wel wordt gewekt.

 7. Deze getallen betekenen helemaal niets – althans niet over iPhone versus de rest van de telefoonindustrie – als je niet ook de gegevens van andere fabrikanten toont. Wie weet, stoot HTC wel C02 uit voor 320 miljoen huishoudens, gebruiken Samsung telefoons genoeg energie om een stofzuiger twee millennia te laten zuigen en worden Nokia's door 5,000,000 Indiërs in elkaar gezet voor $3 per dag.

  Het artikel van Geekaphone is sowieso dramatisch, want ze mixen statistieken over "mobile phones" met FUD over de iPhone, terwijl de iPhone daar dus maar een klein aandeel in heeft.

  "Lies, damned lies and statistics."

  Groet,
  een iPhone-hater.

  1. Ja, "bewezen" met een onzinnig onderzoek dat deze redenering volgt:
   – het gaat slecht met bomen en planten in bebouwde gebieden;
   – mensen gebruiken telefoons en wifi in bebouwde gebieden;
   – dus zijn telefoons en wifi slecht voor bomen en planten.

   Mogen we nog in onze handjes knijpen dat het artikel aan het eind schoorvoetend meldt dat het ook zomaar fijnstof zou kunnen zijn (of dus een willekeurige andere soort vervuiling of overlast veroorzaakt door de mens in bebouwde gebieden).

   Blijkbaar betekent "hetkanwel" ondertussen dat mensen angst aanjagen met beroerd uitgelegd onderzoek en ondeugdelijke statistiek best kan, zolang het het goede doel van de schrijver maar ondersteunt. Groen populisme en sensatiezucht, jammer hoor.

   Overigens ben ik er ook niet van overtuigd dat telefoons of wifi -niet- slecht voor de mens of natuur zijn, ik meen alleen dat dat (nog?) niet overtuigend is aangetoond.

    1. Wij van WC Eend….
     Kom je nu weer aan met dat waardeloze onderzoek, waarvan ik al een keer bij een ander artikel hier op hkW heb uitgelegd waarom het een onzin onderzoek is.
     Als je niet weet hoe een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd dient te worden, hou je er dan verre van. Maar probeer niet allerlei FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) te zaaien als een onwetend kruidenvrouwtje óf omdat het nooit goed kan zijn omdat jij dat vindt.

Reacties zijn uitgeschakeld.