Wat zegt je poep over je gezondheid?

Olifantenpoep Vezelrijk Acme2
Olifantenpoep Is Erg Vezelrijk; Wij Mogen Er Een Voorbeeld Aan Nemen. Bron: Flickr, Acme

Veel mensen denken er het liefst niet te lang over na, maar een grote boodschap doen we allemaal. Voor Chinese dokters is poep al sinds mensenheugenis een bruikbare meetlat voor iemands gezondheid. En gelijk hebben ze, want poep vertelt je of je last hebt van een voedselallergie, of dat je niet het voedsel eet dat goed voor je is. Wat zegt je poep over jouw gezondheid?

Levensstijl en poep

Veel mensen nemen niet de tijd om er even rustig voor te gaan zitten, maar dat is wel wat je lichaam feitelijk vraagt. Het begint al met de zit op een gewone toiletpot. Constipatie en aambeien kunnen ook van een verkeerde poephouding komen. De hurkzit is eigenlijk veel bevorderlijker voor een goede stoelgang. Het is de houding waarin de holbewoner poepte…en zat. Hurken belast je knieën veel minder en zorgt dat je dikke darm zich kan strekken.
Natuurlijk valt poep te ruiken, maar een indringende smerige stank is niet goed en ook niet normaal. Vaak komt dit door jarenlang ongezond eten en leven. Wat je kunt doen om optimale poep te produceren is: je eten goed kauwen. Heb je te snelle darmen, neem dan meer eiwit en vet in elke maaltijd. Bij een te trage darmwerking moet je juist meer groente en fruit eten. Voor iedereen geldt: voldoende bewegen en water drinken is belangrijk. Verder kan gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, zuurkool en kimchi je helpen jouw darmflora te herstellen. Tijm, oregano en knoflook doden schadelijke darmbacteriën.

Uiterlijk

Misschien onsmakelijk, maar wel gezond: kijk in de toiletpot nadat je bent geweest. Je poep kan in een vroeg stadium gezondheidsproblemen aan het licht brengen Gezonde poep is zacht maar met een duidelijke vorm, gemiddeld bruin van kleur, over de hele lengte van gelijksoortige vorm en kleur, gemakkelijk uit te scheiden met een natuurlijke geur die niet prettig hoeft te zijn maar die niet weerzinwekkend is.

Kleur

Alle soorten bruin zijn in principe normaal: die kleur wordt veroorzaakt door de gal die je lichaam produceert. Rode of zwarte drollen kunnen wijzen op zweren, aambeien of andere kwalen van het maag- darmkanaal. Maar het kan ook gewoon het gevolg zijn van een kilo drop of bosbessen eten. Helderrood kan wijzen op bloedingen onderin het maag darmkanaal zoals de dikke darm, endeldarm of anus. Witte of gele poep: er komt geen gal meer in je maag-darmsysteem. Misschien heb je alvleesklierkanker, of kanker in de galblaas.

Vorm

Smalle of potloodvormige drollen kunnen wijzen op kanker van de dikke darm, want er kan dan ergens iets in de weg zitten. De darm is gedeeltelijk geblokkeerd. Te zachte poep kan ook een probleem betekenen. Poep die plakt aan de wc-pot, of die moeilijk is door te trekken, kan wijzen op te veel olie in de ontlasting. En dat je lichaam vetten niet goed opneemt. Alvleesklierontsteking bijvoorbeeld blokkeert het opnemen van voldoende vet in het lichaam.

Geur

Het is normaal dat poep niet al te lekker ruikt, maar komt ere en rare of indringend smerige stank vanaf dan is er meer aan de hand. Poep bestaat uit onverteerd voedsel, bacteriën, slijm en dode lichaamscellen. Meestal zijn bacteriën en parasieten verantwoordelijk voor een vieze stank, maar uitzonderlijk onplezierig wordt de lucht als er ook bloed in zit of uitzonderlijk veel vet. Een penetrante stank kan ook komen door bepaalde medicijnen of eten dat te lang in de dikke darm heeft gezeten, of een infectie.

Constipatie

Minder dan drie keer per week poepen en dan droge, harde keutels die je maar moeilijk kwijt raakt. Iedereen maakt het minstens een keer in zijn leven mee volgens het Amerikaanse instituut voor Diabetes, Nier- en Spijsverteringskwalen. Harde poep kan vele oorzaken hebben, zoals slecht eten, weinig beweging, medicijnen, te weinig drinken of darmproblemen. Het kan leiden tot bloedingen in de endeldarm en aambeien. Constipatie is te vermijden met een dieet rijk aan vezels, genoeg water drinken, genoeg bewegen en naar de wc gaan als je aandrang voelt.

Diarree

Diarree: losse, waterige ontlasting die meestal een of twee dagen duurt en vanzelf verdwijnt. Een normale manier voor je lichaam om giftige stoffen kwijt te raken, zoals infecties met virussen, parasieten of bacteriën. Als je last hebt van langdurige diarree die weken aanhoudt, is er natuurlijk meer aan de hand. Je kunt diarree krijgen van onschuldig lijkende suikervervangers als xylitol of sorbitol. Dan moet je wel 1 of 2 pakjes per dag ervan opkauwen.
Bron: A Woman’s Health, antonhealth.com
Lees ook
Zo bespaar je tot 50% op je elektriciteitsrekening
Wat de kleur en vorm van je ontlasting zegt over je gezondheid
De buik, ons tweede brein
Leestip van Bol.com
[bol_product_links block_id=”bol_5534dee7ce501_selected-products” products=”9200000030698584″ name=”voedselmachine” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Over de schrijver

2 gedachten over “Wat zegt je poep over je gezondheid?”

  1. Pingback: DIY: maak je eigen natuurlijke tandpasta - hetkanWel.nl

  2. Mensen met constipatie moeten een stoppen met brood of melk. Vaak is dat namelijk een oorzaak. bij mij is het brood. Eet elke dag zo gevarieerd mogelijk. Dus niet elke dag met brood beginnen,maar een keer met kwark,alleen omelet,pannekoek of ander soort brood zoals speltbrood,roggebrood vaak te koop bij biologische winkels. Ook je pannekoeken maak je van boekweit. Probeer 21 verschillende maaltijden per week. net even anders. Zo kom je ook minder voedingstoffen tekort.

Reacties zijn gesloten.