Wat zijn echt duurzame kledingmerken?

Bron: Rank A Brand
Klik Op De Foto Voor Een Vergroting – Bron: Rank A Brand
Er zijn nog geen volledig duurzame kledingmerken, maar een aantal merken zijn wel goed onderweg. Dat blijkt uit een onderzoek van Rank a Brand in samenwerking met Schone Kleren Campagne.
Ruim 100 kledingmerken in acht sectoren werden onder de loep genomen. Hieruit kwam naar voren dat slechts twee merken over het algemeen goed presteren; de spijkerbroekmerken Kings of Indigo en Kuyichi. Kings of Indigo is met één punt meer dan Kuyichi de absolute koploper.
Rank a Brand beoordeelt beide merken met een B, op een schaal van A (best) tot E (slechtst). Volgens de organisatie betekent dit dat ze goed op weg zijn, maar dat er nog wel verbeterpunten zijn. Beide merken hebben een behoorlijk klimaatbeleid, maken veelvuldig gebruik van milieuvriendelijkere materialen en werken aan betere arbeidsomstandigheden. Dit laatste heeft mede te maken met het feit dat Kings of Indigo en Kuyichi lid zijn van de Fair Wear Foundation (FWF). Kuyichi is bovendien lid van MADE-BY. Deze organisaties zetten zich in voor betere arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke materialen.
De achterblijvers
Twee merken, Mud Jeans en G-Star, krijgen het C-label. Deze merken, wederom spijkerbroekmerken, zijn daarmee qua duurzaamheid redelijk op weg, maar er is nog genoeg te doen. Zeventien Nederlandse kledingmerken eindigen met het D-label, waaronder bekende namen als Zeeman, Hema, CoolCat, Hunkemöller, WE Fashion en Bristol. Deze merken laten weliswaar een begin zien in het meenemen van duurzaamheid in de bedrijfsvoering, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De overige kledingmerken, ruim 80% (!), blijft nog altijd steken op het E-label. Dat betkent dat deze merken duurzaamheid niet of nauwelijks van belang achten. Merken in deze categorie zijn onder andere De Bijenkorf, America Today, Scapino, Gaastra, Oilily, V&D, Action en Wibra. Deze merken krijgen het advies: niet kopen!
Spijkerbroekmerken presteren het best
Van de verschillende sectoren die presteert de spijkerbroeksector veruit het best op het gebied van duurzaamheid. De vier best presterende merken komen allen uit deze sector. Waarom dit zo is, is echter niet duidelijk voor Rank a Brand. De overige sectoren, waaronder modeketens, casual kleding, kinderkleding en premium kleding, laten geen positieve uitschieters zien. De uitkomst van het onderzoek bevestigt daarmee wat Schone Kleren Campagne stelt, namelijk dat 99% van onze kleding niet volledig schoon is.
Actie naar aanleiding van ranking
Door het onderzoek van Rank a Brand en Schone Kleren Campagne heeft een aantal merken wel actie ondernomen. Mud Jeans heeft bijvoorbeeld beloofd meer informatie naar buiten te brengen over hun prestaties op onder meer het gebied van de controles van toeleveranciers. America Today heeft duidelijke informatie naar voren gebracht die hun score verbetert. Zij stijgen nu daarmee van een E-label (laagste categorie) naar een D-label (eerste mijlpalen bereikt).

Over de schrijver