Wat zijn jouw groene vragen aan Shell en andere Nederlandse multinationals?

Zonnepanelen Jeff Kubina Flickr
Foto: Jeff Kubina (Flickr)

De overgang van gewone naar duurzame productie noemt Marco Gulpers, analist bij ING, “de derde industriële revolutie”. Kern van zijn betoog is dat het tijdperk van goedkope toegang tot productiemiddelen en grondstoffen eindigt. De duurzaamheidsrevolutie is dan ook meer dan alleen slimme marketing.
Nu al is bekend dat op dezelfde voet doorgaan een watertekort van 20% oplevert in 2020 en een energietekort van 40% in 2030. Besparen op het verbruik van energie en water, en het verminderen van afval en de uitstoot van broeikasgassen levert volgens Marco Gulpers een financieel voordeel op dat in waarde kan oplopen tot 5% van het wereldwijde BBP, voor 2020.

Hoe spelen toonaangevende bedrijven uit de Benelux in op de kansen en bedreigingen die deze nieuwe industriële revolutie brengt? Dat is het centrale thema bij het speciale ING-congres ‘Industrial Revolution’. hetkanWel is bij dit congres aanwezig en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers. We hebben zelf nauurlijk genoeg vragen, maar we zijn ook benieuwd welke vragen bij jullie, onze bezoekers, leven. Wij zullen die dan proberen te stellen.

Stel je vraag onder deze blog of tweet hem met de vermelding #ingsri. Vermeld ook voor wie de vraag bestemd is.

De sprekers zijn:
Unilever – Paul Polman
AkzoNobel – Andre Veneman
KPN – Baptiest Coopmans
Ahold – Lodewijk Hijmans van de Bergh
ING – Jan Hommen
RD Shell – Allard Castelein
Arcadis – Renier Vree

Over de schrijver

30 reacties op “Wat zijn jouw groene vragen aan Shell en andere Nederlandse multinationals?”

 1. Ik neem aan dat mensen hier de documentaire van Zembla over Shell wel hebben gezien? Zo niet hier nog even de links:
  Aflevering over Shell in Nigeria van Zembla: "Vuile olie van Shell".
  Deel 1: http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&…
  Deel 2: http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&a

  Ik denk dat dat al heel wat vragen oproept.

  Daarnaast ondermijnt Shell al tientallen jaren het duurzaam energiebeleid in Nederland. Misschien kun je vragen of ze daar misschien mee op willen houden want ze zijn er helaas bizar succesvol in.
  Op http://www.energy.eu/#renewable zien we dat Nederland en Engeland beide bij de laatste 4 landen van heel Europa staan. Laten Engeland en Nederland nu net de landen zijn waar Shell haar wortels heeft.

  Wat ook een leuke vraag is, is hoe de koningin precies aan Shell gelieerd is en hoe ze haar zo ver hebben gekregen om wereldwijd hun belangen zo sterk naar voren te brengen. Recent nog in Oman.

  Maar goed, dit zijn natuurlijk allemaal geen gezeliige vragen, dus misschien ook een paar dooddoeners als Wat doet Shell aan duurzaamheid, zodat ze de ruimte krijgen om hun ingestudeerde holle marketingpraatjes fijn kunnen afdraaien.

  Misschien toch een pittige afsluiter, hoe slaapt u s`nachts terwijl u weet dat uw bedrijf verantwoordelijk is voor zoveel leed, vervuiling en mensenrechten schendingen. Hoe slaapt u s`nachts terwijl u willens en wetens op dit moment druk bezig bent de toekomst van uw eigen kinderen en kleinkinderen om zeep te helpen?

  Echt de laatste dan op positief te blijven, stel deze vraag maar aan alle leden. Heeft u zonnepanelen op uw dak? 🙂

  Its better to light a candle than to curse the darkness.

 2. Hoe groen bent u zelf eigenlijk? Heeft u thuis bijvoorbeeld groene stroom? Heeft uw auto een A-label? Is uw bedrijfsrestaurant al biologisch? Werkt uw kantoor op zonnepanelen? Zo nee, wanneer wel?

 3. @ Aso Nederland.
  Dus als ik goed begrijp zou je met dezelfde hoeveelheid brandstof na toepassing van gepatenteerde (heet een octrooi in Nederland trouwens) techniek minder brandstof over houden. Wat is daar dan precies zuinig aan? Is het niet de kunst om juist met dezelfde hoeveelheid meer energie op te wekken in plaats van minder? Of bedoel je schoner, ten aanzien van het milieu? (en wat gebeurd er met de rest stoffen)

  Een meer interessante vraag zou zijn of een Octrooi dat bijvoorbeeld shell in staat stelt om groener te produceren niet in het belang van het milieu kan worden nietig verklaard, zodat ook andere producenten het kunnen gebruiken. (of tast dat teveel de rechtszekerheid en de eigendom aan aan van de octrooihouder..?)

  1. Weet niet of ik dat interessanter vind, eerlijk gezegd. Octrooien bestaan nu eenmaal, een investering moet je kunnen terugverdienen, zo werkt de markt.

 4. @frissewind, Nu, ik vraag mij sterk af of er niet ook een markt is voor mensen die in plaats van groene en "normale" energie ook bruine energie zouden willen. Uiteraard is net als de vleesafdeling in de supermarkt de prijs daarvan buitengewoon laag, omdat deze onder de slechts denkbare omstandigheden is geproduceerd. (denk Chinese kolenmijnen). Mensen kijk immers ook niet naar hun bord en denken aan de hele industrie die er achter zit, mensen denken als eerste en boven al aan hun portemonnee. Zomaar een vraag aan een energie producent, zoals sheel exxon bp.

Reacties zijn uitgeschakeld.