Welke reclame van nu kan straks echt niet meer?

You mean a woman can open it?
Sinds het bestaan van reclame zijn er legio voorbeelden te vinden van advertenties waarvan je nu echt niet meer voor kunt stellen dat iemand er ooit mee weg is gekomen. Hieronder vind je een aantal mooie voorbeelden. Maar is de reclame van nu dan wél zo verantwoord? 

The harder a wife works

Keep her where she belongs

Blow her in the face

Marlboro Man

 
Bovenstaande advertenties dateren grofweg van zo’n dertig tot zestig jaar geleden. Dit zette mij aan het denken: hoe zullen de generaties na ons aankijken tegen de reclame van nu? Ik kan me heel goed voorstellen dat het in 2040 als bijzonder vreemd wordt ervaren dat anno 2012:
 

David Beckam voor H&M

Bekende voetballers gebruikt worden om zoiets simpels als een onderbroek te verkopen,

Beyoncé voor l'Oréal

Bekende popsterren gebruikt worden om make-up aan de man/vrouw te brengen, afgezien het feit welke schadelijke stoffen deze producten kunnen bevatten,

McDonalds en Coca Cola tijdens OS2012

Het grootste sportevenement ter wereld gesponsord kan worden door fast-food ketens en frisdrankfabrikanten,

Shell clean air

Oliemaatschappijen er mee weg komen ons te doen geloven dat ze hard werken aan een schone(re) lucht,

Opel OPC

Autofabrikanten hun mond vol hebben over elektrisch rijden maar ze tegelijkertijd kunnen opscheppen over het aantal pk’s in hun ‘sportieve’ modellen,

Goldman Sachs US ad

Banken alle zeilen bijzetten om onze aandacht af te leiden van hun dubieuze rol die zij de laatste tien jaar hebben gespeeld.
Begrijp me niet verkeerd, reclame kan een mooi en nuttig fenomeen zijn wanneer het inspireert, oprechte verhalen vertelt of het mogelijk maakt om een platform als hetkanWel in de lucht te houden. Ik kan me echter niet aan het idee onttrekken dat de-reclame-zoals-we-die-nu-kennen haar langste tijd gehad heeft.
Ken jij voorbeelden van reclame waarvan je denkt dat dit over 40 jaar écht niet meer kan?
Emile van den Berg (e1000) is reclamestrateeg en expert op het gebied van digitale media. Met zijn bedrijf adviseert hij merken met een betekenisvolle missie.

Over de schrijver

2 reacties op “Welke reclame van nu kan straks echt niet meer?”

  1. Dan denk ik gelijk: gestunt van supermarkten met vlees. Echt onverantwoord, vlees goedkoper dan kattenvoer, terwijl vlees op alle fronten (milieu,welzijn,3e wereld) ernstige gevolgen heeft.

Reacties zijn uitgeschakeld.