Het besparen van water kan op verschillende manieren: korte douches nemen, de kraan uitlaten tijdens het tandenpoetsen of regenwater opvangen. Maar wat ook kan, is opletten op wat je eet. Want wist je dat er bij het produceren van een lekker stukje rundvlees wel 3.500 liter water wordt verbruikt? En dat als jij een reep chocola eet, daar 3.900 liter water voor is gebruikt?
In dit filmpje zie je hoeveel water er nodig is voor de productie van je eten. Het is een filmpje van de Amerikaanse website Grist.org. Volgens de site verspil je veel meer water met het eten dat op je bord ligt, dan met douchen of tandenpoetsen. De vraag is hoe accuraat de gegevens voor de Nederlandse situatie zijn, maar ga er maar van uit dat ook wij Nederlanders zonder dat we het door hebben veel water verspillen met eten en – vergeet dat niet – ook met je kleding. Een spijkerbroek maken kost bijvoorbeeld 8.000 liter water. Daar kun je 100 keer voor douchen! Doordat de gemiddelde Nederlander een aantal spijkerbroeken in zijn kast heeft liggen, is het waterrijke Nederland netto gezien een waterimporteur.
Waterverspilling is vooral een probleem als je producten van ver weg haalt. Bijvoorbeeld droge gebieden waar katoen of avocado’s worden verbouwd met irrigatie kunnen dat water eigenlijk niet missen. De lokale bevolking is dan vaak de dupe van de export van deze producten naar rijke Westerse landen.
Als je Nederlands rundvlees eet, is het probleem veel minder groot: de koe die heeft misschien duizenden liters water gedronken, maar plast die ook gewoon op zijn eigen weiland uit. Dat water blijft dus voor ons beschikbaar. Hetzelfde geldt voor andere producten. Bovendien hebben we heel veel water, hoewel ook voor Nederland geldt dat we last van verdroging hebben.
Kortom, als je waterverspilling wilt tegengaan, kies dan vooral voor lokaal eten. En blijf natuurlijk gewoon opletten als je de kraan opzet…
Bron: Grist