Water drinken helpt tegen depressieve gevoelens

Bron: Mara (Flickr.com)

Nieuw onderzoek toont aan dat het drinken van genoeg water van invloed is op de stemming en cognitieve vaardigheden. Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Daarom heeft het lichaam een constante behoefte om water aan te vullen. Een tekort hieraan veroorzaakt uitdroging, wat problemen geeft voor de bloedsomloop. Daarnaast kan een tekort aan water ook zorgen voor psychische klachten, zoals depressieve gevoelens.
Het onderzoek
Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, heeft de stemming, concentratie en mentale vaardigheden van 25 vrouwen bestudeerd. De ene groep werden optimaal gehydrateerd en de andere groep werden in een licht uitgedroogde staat gehouden. Ondanks het feit dat de uitdroging geen effect leek te hebben op de mentale prestaties, hadden de uitgedroogde vrouwen het veel zwaarder om een gegeven taak uit te voeren dan de andere groep. Ook had het effect op hun stemming. De vrouwen hadden last van hoofdpijn, concentratieverlies en een depressief gevoel. De effecten van de uitdroging waren al snel merkbaar, want het hydratatieniveau was maar 1% lager dan het optimale niveau.
Drink je genoeg?
Het is dus van belang om voldoende water te drinken om je stemming op peil te houden. Maar of je genoeg water drinkt, verschilt per persoon. Eén van de beste manieren om te weten of je genoeg drinkt, is door het controleren van de kleur van jouw urine. Als het een beetje geel is, alsof je een citroen hebt uitgeperst, zit je waarschijnlijk goed. Is de urine donkerder van kleur, dan moet je meer water drinken.
Bron: Dailyspark.com
Lees ook
Luchtvervuiling veroorzaakt geheugenverlies
Suiker is gif. Maar dit kan wel
Kleinste kameleon gevonden in Madagascar

5 reacties op “Water drinken helpt tegen depressieve gevoelens”

 1. Natuurlijk is het wanneer je te weinig water hebt gedronken, dat je je negatief kunt voelen. Droge mond droge keel je voelt je slapjes en al gauw spelen er meerdere gedachtes die al gauw negatief zijn. Natuurlijk je hebt het niet naar je zin. _Depressie komt voort uit de ervaringen die je hebt opgedaan in je leven. Sommige leuk, sommige minder leuk. Echter wanneer je iets ervaart dat emotie met zich mee brengt en die emotie kan niet doorleeft worden. Dan neemt men in het ogenblik een overtuiging aan. Dit gaat in millisecondes, je hebt het niet in de gaten. De overtuiging die jij in je onderbewuste wegzet is over het algemeen zelfsaboterend en werkt door in de rest van je bestaan. Het karakter van de persoon is hiermee volslagen verandert. In het begin denkt men hoe kan het dat ik zo reageer of denk. Men komt er niet vanaf. Vervolgens verteld men zichzelf

 2. Even een beetje zure reactie, maar dit vond ik niet zo kunnen 🙂
  Dit artikel is een goed voorbeeld van hoe het overnemen en interpreteren van berichten de originele inhoud kan veranderen. Hier vind je het abstract van het originele artikel:
  http://jn.nutrition.org/content/early/2011/12/20/
  Depressieve gevoelens is zeker niet hetzelfde als 'degraded mood' (stemming).
  "veel zwaarder" is niet hetzelfde als significant adverse effects. Klinkt misschien heel erg maar significant is hier als statistische term gebruikt , dat er statistisch verschil is en niet hoe groot dat verschil is.
  En voldoende hydration kan ook gewoon door genoeg te eten of andere dranken als thee en koffie als je niet zoveel fysiek inspant. Dat hoeft niet altijd door extra water te drinken. Als je dat niet noemt dan voed je weer de mythe dat we altijd met flesjes water moeten rondzeulen.

 3. Ook interessant om te weten en eens uit te proberen: Drink het water met een bepaalde intentie ( a la Emoto), bijvoorbeeld: kracht, gezondheid, vrolijkheid, liefde, … enz… wat je maar wilt. Water neemt heel snel intenties aan dus je doet jezelf en je lichaam er een groot plezier mee. Overigens interessant om dat te doen met het eten dat je klaarmaakt. Met liefde, aandacht en dankbaarheid klaargemaakt, smaakt het niet alleen veel beter, het verteert ook beter en bied je meer voedingsstoffen….

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020