Hier vul je gratis je waterflesje, met bubbels

Je staat er misschien niet elke dag bij stil, maar water is een interessant drankje. Dat er veel over valt te vertellen blijkt onder andere uit de tweede aflevering van de Netflix-serie Down to Earth with Zac Efron. Ik kan me overigens niet aan de indruk onttrekken dat die laatste er vooral voor zijn naam en het plaatje bij gehaald is, maar dat even ter zijde. Naast een heuse watersommelier kwamen ook de gratis watertappunten (sommige met bubbels) van Parijs aan de orde, waar je jouw waterflesje kan vullen. Dat riep bij mij de vraag op of we die ook in Nederland hebben?

Eau de Paris, met bubbels

Eerst even Parijs. De watervoorziening is in handen van de stad en wordt verzorgd door Eau de Paris. Een van hun uitgangspunten is dat iedereen de beschikking moet hebben over goed, schoon en gratis drinkwater. Stadsbewoners, toeristen, maar ook de thuislozen in de straten van de stad. Er zijn meer dan 1000 tapwaterpunten in Parijs te vinden (daar is een app voor). Volgens de locoburgemeester van de stad die water in haar portefeuille heeft, zijn Parijzenaren gek op bubbels en dus kun je bij een aantal van de tapwaterpunten zelfs bruisend water tappen. Hoe leuk is dat?

Openbare watertappunten

Geïnspireerd door het verhaal over Parijs ging ik op zoek naar de situatie in Nederland. Ik begon in Amsterdam en stuitte meteen op een kaartje van Waternet waarop alle tappunten in de stad te vinden zijn: 500 stuks in totaal. Ik lees daar trouwens dat de eerste openbare waterpunten al in 1903 in de stad werden geplaatst. Ook toen al was, net als nu in Parijs, het doel om iedereen de beschikking te geven over schoon drinkwater. Iets wat in die tijd nog lang niet voor iedereen het geval was.

Waterflesje bijvullen

Hoe zit het is de rest van ons land? Dat kun je gemakkelijk nakijken op de site drinkwaterkaart.nl. Daar staan ruim 1600 watertappunten verdeeld over heel Nederland  vermeld waar je jouw waterflesje kan vullen. Ze worden weergegeven op Google Maps, dus je kunt precies zien waar ze staan en je route er naartoe plannen. Ook vind je op deze site voorbeelden van hoe zo’n watertappunt eruit ziet. Handig, want dat is niet overal hetzelfde, onder andere omdat in verschillende regio’s verschillende waterbedrijven actief zijn. In 2019 zijn ook de Nederlandse Spoorwegen extra in gaan zetten op het aanbieden van water op de stations. Er zijn 90 watertappunten toegevoegd en je kunt nu op zo’n 140 station gratis water tappen. Helaas alleen ‘plat’ water, tappunten met bruisend water heb ik niet kunnen vinden.

1 miljoen plastic flesjes per minuut

Op de site van de Plastic Soup Foundation staat te lezen dat er in de wereld 1 miljoen plastic flesjes per minuut worden verkocht. Een deel daarvan zijn flesjes water en helaas komen veel van die flesjes uiteindelijk in het milieu terecht met alle nadelige gevolgen van dien. We kunnen allemaal een steentje (of flesje) bijdragen aan het voorkomen van deze vervuiling door een goede waterfles te kopen en deze steeds opnieuw te vullen met water. Nu je weet waar je ook onderweg eenvoudig en gratis je fles kunt vullen staat niets je meer in de weg om mee te doen, toch?
Wist jij dat er zoveel gratis watertappunten in Nederland waren? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

5 reacties op “Hier vul je gratis je waterflesje, met bubbels”

  1. Ik kom ze inderdaad geregeld tegen. In mijn eigen stad Tilburg inderdaad zoals Mieke vermeld op de Oude Markt, maar ook bij diverse basketbalveldjes en Cruyff Courts, zoals bij het Spoorpark en in Tilburg Noord. Goed initatief!

Reacties zijn uitgeschakeld.