Waterkoker is duurzamer dan fluitketel

Alle kleine beetjes helpen. Als je duurzamer wilt leven is dit een goede tip: kook je water met een waterkoker en niet met een fluitketel. Ik dacht altijd dat elektrisch water koken milieu onvriendelijk was, omdat je met het maken en transporteren van elektriciteit veel energie verliest. Water koken op gas is echter minder efficiënt, blijkt uit deze test van olino.nl.

Grafiek Energie Verbruik1

Over de schrijver

5 gedachten over “Waterkoker is duurzamer dan fluitketel”

  1. Tja, dit is niet echt nieuws, tenzij je het nog niet wist natuurlijk 😉

    Het is nogal logisch als je er over nadenkt, een waterkoker doet niets anders dan de energie die je erin stopt omzetten in hitte, die nergens anders naartoe kan dan het water in.

    Een fluitketel staat een beetje op een vuurtje, waarvan een deel van de hitte verloren gaat aan de ketel zelf, de omringende lucht en het fornuis. Ook koken op een electrische plaat lijkt me dus minder efficient dan koken in een waterkoker.

    De enige reden dat de vergelijking interessant is omdat er veel energie verloren gaat bij de opwekking en het transport van electriciteit, veel meer dan in het geval van gas. Mogelijk kan dat dus ook uit, maar zie ook de link van Claartje.

    Maar de echte reden om toch een fluitketel te gebruiken is mogelijk wat je met het water wilt gaan doen. Het doorkoken van water heeft mogelijk een effect op de smaak van de thee die je ermee wilde zetten? De meningen lopen uiteen (hard water wel doorkoken, tenzij je de zuurstof erin wilt houden… Google het zelf maar en bereid je voor op een avondje studeren.)

  2. Dank je voor de link, dat maakt inderdaad uit. Zelf vind ik het niet handig om de temperatuur in je huis te regelen met het gasfornuis, maar je kan je thermometer een standje lager zetten als je veel thee met een fluitketel in je woonkamer zet, ja.

Reacties zijn gesloten.