Waterpompen in Oeganda op zonne-energie? Het kan (wel)

Hoe je het ook wendt of keert, zonder water is er geen leven. Zonder water kunnen planten en dieren niet bestaan en ook mensen zijn er sterk van afhankelijk.

Zo bestaat ongeveer de helft van het lichaam van een vrouw uit water en bij mannen is dat zo’n 65%. Om dit op peil te houden heeft een volwassen persoon gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig. In de westerse wereld lijkt water tegenwoordig meer een alledaags product dan een bijzonderheid: water is altijd en overal beschikbaar, we weten niet meer beter.

Als regen je watervoorziening is

Voor mensen in ontwikkelingslanden is de beschikbaarheid van water echter geen vanzelfsprekendheid, met name op het platteland. Vaak zijn mensen daar afhankelijk van regenwater en laat dat nou net beperkt voorradig zijn tijdens het maanden durende droge seizoen. Daar komt bij dat voor 70 procent van de armen in de wereld die op het platteland wonen, landbouw hun belangrijkste bron van inkomsten en werkgelegenheid is. Een tekort aan water vormt dus een continue bedreiging: bij gebrek aan water er kan niet voldoende voedsel geproduceerd worden om de boeren en hun gezinnen te voorzien in hun noodzakelijke levensbehoeften en om te voldoen aan de behoeften van de groeiende (stedelijke) bevolking.

Waterpompen op zonne-energie

Crowdfunding platform Lendahand hoopt hier verandering in te brengen door de financiering van waterpompen die werken op zonne-energie. Deze ‘solar waterpumps’ worden lokaal geproduceerd door een Keniaans bedrijf en maken gebruik van technologieën ontwikkeld in Nederland (door de Practica Foundation).

Solarnow-Waterpump-Big
Waterpomp Op Zonne-Energie

Boeren kunnen deze pompen voor twee doeleinden gebruiken. Enerzijds voor het oppompen van drinkwater voor hun vee, zo kunnen ze geld besparen omdat ze geen trucks met duur water meer naar hun boerderijen hoeven te laten komen. Anderzijds kunnen boeren de pomp gebruiken voor irrigatie, waardoor de landbouwproductie verhoogd wordt en ze een kleiner risico lopen dat ze hun oogst verliezen.

Deze pompen, t.w.v. $575,  kunnen boeren aanschaffen middels een lening van 24 maanden. Extra voordeel is dat de boeren zo kunnen rekenen op goede service als de pomp niet naar behoren werkt.  Gemiddeld betaalt een waterpomp zich al in 6-12 maanden terug. Dit komt omdat een boer minder kosten maakt en meer inkomsten genereert door een grotere oogst. En meer inkomsten leidt weer tot toegang tot betere voeding, gezondheidszorg en educatie voor het hele gezin.

Koeien hebben nu vers drinkwater

Zo was Chris, een boer uit Oeganda, voorheen ongeveer $880 per jaar kwijt aan drinkwater voor zijn koeien terwijl deze in het droge seizoen toch duidelijk minder meld gaven. Chris was aanvankelijk niet makkelijk te overtuigen, maar besloot toch een SolarNow waterpomp aan te schaffen, die hij sindsdien gebruikt voor het oppompen van drinkwater voor zijn koeien. Voor de pomp betaalde hij twee jaar lang $31 per maand. De pomp heeft een levensduur van 5 jaar en het zonnepaneel zelfs 20 jaar. Tijdens het afgelopen droge seizoen hoefde Chris geen geld meer te besteden aan vrachtwagens met water. Zo bespaart hij nu zo’n $508.

“Met de waterpomp van SolarNow zijn mijn inkomsten verdubbeld en hoef ik niet meer te betalen voor dure water trucks. Het scheelt enorm dat ik me nu niet meer druk hoef te maken over of ik wel genoeg water heb tijdens de droogteperiode.”, aldus Chris.

Wil jij investeren in Oegandese boeren, zodat ze een waterpomp op zonne-energie kunnen aanschaffen? Claim dan nu gratis startinvestering van 50 euro via en investeer in dit waterpomp project!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met LendaHand.

Over de schrijver

1 gedachte over “Waterpompen in Oeganda op zonne-energie? Het kan (wel)”

Reacties zijn gesloten.