Wereldprimeur in Lochem: bestaande huizen verwarmen met waterstof

Het is prachtig wonen in oude karakteristieke huizen. Maar ondanks dat we graag schrijven over wat er wél kan, is een goed energielabel voor dit soort huizen vaak zo goed als onmogelijk. Om van het gas af te gaan moet een huis goed geïsoleerd zijn. En om die authentieke granito vloer eruit te slopen om vloerisolatie en vloerverwarming aan te leggen, dat is voor veel bewoners toch vaak een brug te ver. En als een huis een monumentale status heeft, zijn zelfs zonnepanelen op het dak onmogelijk. Daarom testen ze in Lochem een mogelijke oplossing uit: huizen verwarmen met waterstof.

Waterstofsysteem zonder grote aanpassingen

Twee Nederlandse bedrijven bedachten het systeem voor de 10 woningen in Lochem die meedoen met de proef van LochemEnergie: ingenieursbureau Ekinetix ontwikkelde de waterstofvoorziening. Gavilar bedacht een geursysteem dat ervoor zorgt dat het gas in geval van lekkage een geur afgeeft. De huizen zijn de allereerste in de wereld waar straks waterstof door de oude gasleidingen stroomt. De komende drie jaar wordt gekeken hoe dat gaat. Eerder is er al wel getest met nieuwe huizen. Nu is het doel om aan te tonen dat het bestaande aardgasnetwerk vrij eenvoudig ingezet kan worden om bestaande huizen met waterstof te verwarmen, zonder grote aanpassingen aan zowel het netwerk, als aan de huizen.

Volg het gratis webinar: ‘Je eerste woning kopen’ op 9 of 10 november 
Je eerste woning kopen lijkt ingewikkeld. Daarom organiseert Triodos Bank een gratis webinar: ‘Je eerste woning kopen’. Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het kopen van je eerste woning en wat je kunt doen om je kansen te vergroten? 
Meld je aan voor het webinar op 9 of 10 november.

Isoleren is altijd goed

Isoleren is natuurlijk wel altijd goed. Hoe minder energie je nodig hebt, hoe minder er opgewekt hoeft te worden. Martin en Anne Marie wonen in de Lochemse wijk Berkeloord en doen mee: “Uiteindelijk moeten we van fossiele brandstoffen af en toen dit voorbijkwam waren we direct heel erg enthousiast”, vertelt Martin. “Om mee te kunnen doen, moesten we toch ook kijken naar isolatie. Wij hebben ons voornamelijk geconcentreerd op de ramen en de vloer. Er is vloerverwarming aangelegd en al het glaswerk is vervangen. Het dak en de muren zijn al deels geïsoleerd. We hebben dus wel wat moeten investeren voordat we daadwerkelijk mee konden doen. Maar, als je nooit een proef doet, dan weet je ook niet wat de resultaten worden.”

Waterstof, hoe zit het nu?

Over waterstof is veel gezegd en geschreven. Het goedje kent voor- en nadelen. Om te beginnen is waterstof een geur- en kleurloos gas. Het is geen energiebron, maar een energiedrager. En die drager moet gemaakt worden met behulp van andere bronnen, bijvoorbeeld water en elektriciteit gewonnen uit wind- of zonne-energie. Waterstof kan heel veel energie opnemen, meer dan elke andere stof. Als waterstof verbrandt wordt, geeft het de opgeslagen energie weer vrij en kan deze gebruikt worden. Een groot nadeel is dat bij het maken van waterstof veel energie verloren gaat. Bij het omzetten van elektriciteit in waterstof bijvoorbeeld, gaat ongeveer 25 procent van de energie verloren.

Op dit moment wordt er amper groene waterstof gemaakt in Nederland. De verwachting is dat waterstof in de toekomst wel een grotere rol gaat spelen. Bijvoorbeeld om auto’s op te laten rijden, mogelijk ook vliegtuigen te laten vliegen, voor opslag van elektriciteit, om de industrie op te laten draaien en mogelijk in de toekomst dus ook om huizen mee te verwarmen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Wereldprimeur in Lochem: bestaande huizen verwarmen met waterstof”

 1. Bij het omzetten van elektriciteit in waterstof wordt wellicht wel 25% energie verloren, maar per saldo blijft het resultaat bijzonder positief. Met windmolens, waterkrachtcentrales, zonnepanelen etc. kan energie worden gewonnen zonder aantasting van het klimaat en probleemloos opgeslagen in waterstof wat op een later moment dan weer beschikbaar is.
  Een aanmerkelijk beter initiatief dan dat gepush door de regering (uiteraard gesteund door die industrie) om allemaal een warmtepomp aan te schaffen terwijl er nog genoeg en betere opties zijn om het energieverbruik terug te dringen.
  Wanneer diezelfde ad-hoc regerende club zich eens zou inzetten om alle woningwetwoningen beter te isoleren in plaats van die mensen het advies te geven om de verwarming maar “een graadje lager” te zetten (terwijl het zelfs met 5 graden lager niet te betalen is) dan zouden ze verschillende doelen tegelijk bereiken:
  1. Er wordt veel minder energie verspild.
  2. De uitkeringsgerechtigden en mensen met een laag- en middeninkomen hoeven minder gecompenseerd te worden terwijl de kwaliteit van hun leven wordt verhoogd.
  3. Door minder energie te verspillen (want gebruiken kun je dat niet noemen) vermindert ook de CO2 uitstoot.

Reacties zijn gesloten.