We gooien dagelijks 400.000 broden weg

Foto: milieucentraal

Eén op de vijf sneden brood gooien we weg. Dagelijks gooien Nederlandse consumenten samen ruim 400.000 broden weg, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van Milieu Centraal. Van rijst belanden zelfs twee van de vijf pakken die mensen kopen in de vuilnisbak. Minder voedselverspilling is goed voor het milieu en bespaart geld.
Lees ook
We verspillen 50% van onze groente en fruit. Dit kun je eraan doen
Gezond eten tijdens wintersport of ijsplezier
Supermarkten gooien veel minder voedsel weg
De omvang van voedselverspilling is groot. Veertien procent van het voedsel dat mensen kopen, gooien ze weer weg. Het gaat dan om goed eetbaar voedsel en niet om klokhuizen, schillen en botjes. Mensen verspillen relatief veel rijst (38%), pasta (23%), aardappelen (23%) en brood (21%). De verspilling van rijst en pasta is relatief groot omdat mensen lastig kunnen inschatten hoeveel ze ervan nodig hebben. Rijst en pasta nemen tijdens het koken namelijk veel water op, waardoor ze in volume toenemen.
Voedselverspilling zorgt voor onnodige milieubelasting. Het produceren, verpakken, koelen en vervoeren van voedingsmiddelen kost veel energie. Gooi je één kilo voedsel weg, dan gooi je in feite bijna anderhalve liter benzine aan energie in de vuilnisbak. Daarnaast zijn landbouwgrond, water en hulpstoffen (als kunstmest en bestrijdingsmiddelen) onnodig gebruikt.
Bron: Milieucentraal

Over de schrijver

4 reacties op “We gooien dagelijks 400.000 broden weg”

  1. @mark
    wat dacht je dat er in de fase voor het de consument bereikt al wordt verspild. Bij productie (optische afkeur) en handel vanuit het verkoopschap in de vuilnisbak gaan enorme hoeveelheden verloren, grotendeel onterecht.

  2. De omvang van voedselverspilling is groot. 14% van het voedsel dat mensen kopen, gooien ze weer weg.
    Mensen verspillen relatief veel rijst (38%), pasta (23%), aardappelen (23%) en brood (21%).
    Eerder heette het dat 50% van het voedsel werd weggegooid.
    Valt het nu mee?

Reacties zijn uitgeschakeld.