(Gastbijdrage van Kiki Mossink) Ieder jaar wordt er voor ongeveer €5 miljard aan voedsel weggegooid door Nederlandse consumenten, producenten, horeca en supermarkten. Dat is €150 per persoon, omgerekend ongeveer 50 kilo. Hierbij is verspilde drank niet meegerekend. Eind 2015 wil de overheid de voedselverspilling met minstens 20% gereduceerd hebben. Hoe kunnen consumenten hieraan bijdragen en welke organisaties richten zich op de landelijke food waste?
Voorkom overbodige aankopen
Melk(producten), brood, groenten, fruit, sauzen, oliën en vetten zijn de meest verspilde producten. ‘Dat slablaadje in die zak ziet er niet goed uit. De rest zal ook niet meer goed zijn, ik gooi alles weg.’ Je zult het vast wel eens gedacht en gedaan hebben. Het verminderen van de grote hoeveelheid voedselverspilling kan heel gemakkelijk zijn. Het begint namelijk bij jou, in jouw koelkast en voorraadkast. Wat staat er in de kast en zou je daar een volledige maaltijd van kunnen maken? Weten wat je in huis hebt voor je een bezoek brengt aan de supermarkt, voorkomt overbodige aankopen.
Haal zoveel mogelijk uit een product
Twijfel je of producten nog goed zijn? Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: tenminste houdbaar tot (THT-datum) en te gebruiken tot (TGT-datum). Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten, na die datum moet je de producten weggooien. Probeer zo veel mogelijk uit ieder product te halen. Gebruik bijvoorbeeld niet alleen de roosjes van de bloemkool, maar ook de steel. En vries producten en maaltijden in, om zo de houdbaarheid te ‘verlengen’.
Meer tips tegen voedselverspilling vind je in het boek ‚Koken met restjes’ van No Waste Daisy.
Vanaf de boer tot op je bord
De afgelopen jaren zijn er meerdere initiatieven opgericht om ervoor te zorgen dat de gehele maatschappij bewuster wordt van haar gedrag, vanaf de oogst tot aan de eettafel. Hieronder drie voorbeelden.
Kromkommer
Er zijn standaardcriteria verbonden aan de groenten en fruit die in de supermarktketens mogen liggen. Tweepotige wortels en tomaten met een neus horen daar niet bij. De dames van Kromkommer hebben die unieke stukken groenten en fruit gered van de afvalbak en maken er o.a. soep van. Meer weten?
Damn Food Waste
Organisaties zoals OneWorld, het Voedingscentrum en Youth Food Movement zetten zich samen in om food waste tegen te gaan. In de grote steden organiseren ze Damn Food Waste evenementen, waarbij ze gratis lunch aanbieden aan geïnteresseerden. De lunch is gemaakt van voedsel dat anders zou worden weggegooid. Meer weten?
De Krat
Geen tijd om boodschappen te doen? Een initiatief zoals De Krat (in 2014 als beste getest door consumentenprogramma Kassa) kan bij jou thuis een krat vol lokale en seizoensgebonden ingrediënten aanleveren, inclusief recepten. Voor 2-4 personen, voor meerdere dagen en precies genoeg, zodat je niks weggooit! Meer weten?