We hadden bijna in een ijstijd moeten zitten

Foto: Aztlek, Flickr

Een nieuwe reconstructie van temperaturen in de wereld die teruggaat tot duizenden jaar geleden, tonen een verontrustende trend. Gebaseerd op natuurlijke duizendjarige trends in temperatuurschommelingen, zou de wereld op weg moeten zijn naar een nieuwe ijstijd. Alleen de afgelopen honderd jaar is de temperatuur abrupt gestegen, tot bijna het warmste niveau in de afgelopen 12.000 jaar.

(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
12.000 jaar geleden eindigde de vorige ijstijd en startte de periode die wetenschappers het Holoceen noemen. De temperatuur steeg in de eeuwen na de ijstijd flink, en bleef daarna  5.000 jaar lang op hetzelfde niveau. De afgelopen 5.000 jaar zakt de temperatuur weer langzaam maar zeker, met een duidelijke versnelling de afgelopen 1.000 jaar. Deze lange termijn trend die ondermeer te maken heeft met natuurlijke schommelingen van de aarde, keerde echter abrupt om in de afgelopen 100 jaar.
Terwijl het decennium 1900 – 1910 nog kouder was dan 95% van alle decennia in de afgelopen 12.000 jaar daarvoor, was het eerste decennium van 2000 – 2010 warmer dan 82% van alle andere decennia de afgelopen 12.000 jaar. En waarschijnlijk gaan we deze eeuw wél de warmste decade ooit ervaren.
Temperatuurontwikkeling in het Holoceen, met flinke stijging in de laatste 150 jaar. Foto: Science

 
“Wereldwijde temperaturen zijn van bijna de koudste niveaus binnen een eeuw gestegen naar de warmste niveau’s van het Holoceen. De lange termijn trend van afkoeling is omgedraaid.” Volgens de wetenschappers zijn er geen andere verklaringen mogelijk dan de (menselijke) uitstoot van CO2 gassen.
Bron: Ars Technica, Science
Lees ook
Klimaatverandering verminder arbeidscapaciteit
Extreem weer grotendeels veroorzaakt door klimaatopwarming
De beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver

1 reactie op “We hadden bijna in een ijstijd moeten zitten”

  1. Probleem is dat hier (weer) lineair gedacht wordt, terwijl er hoogstens minimale informatie voorhanden is over de condities waaronder lineair gedrag zou kunnen worden verklaard in het verleden.

Reacties zijn uitgeschakeld.