“We krijgen een nieuwe IJstijd”, zegt Britse KNMI

800Px Hendrick Avercamp Winterlandschap Met Ijsvermaak
Winterlandschap Van Hendrick Avercamp. Foto: Wikimedia Commons

De aarde wordt warmer. Daardoor zal het klimaat natter worden en stijgen de zeespiegels. We moeten dijken verhogen en rekening houden met hevigere zomers.
We kennen de riedel allemaal, zelfs Postbus 51 doet er aan mee. Sinds jaar en dag worden we doodgegooid met doemtijdingen over ons klimaat. Maar de tegenstanders van de theorie van de opwarming van de aarde winnen terrein. En dan hebben we het niet over directeuren van oliemaatschappijen of republikeinse politici, maar over wetenschappers.
In een open brief in de Wall Street Journal richten 15 eminente wetenschappers zich tot de leiders van de wereld. Daarin staat onder meer te lezen dat lang niet alle wetenschappers het er over eens zijn dat de aarde opwarmt. ‘Een groot aantal eminente wetenschappers en technici denkt niet dat er drastische maatregelen nodig zijn.’
De brief is het initiatief van Burt Rutan, de man die SpaceShipOne ontwikkelde voor Virgin. In de brief wordt gewezen op de zaak Ivar Giaever, de natuurkundige en Nobelprijswinnaar die recentelijk zijn lidmaatschap van de Amerikaanse bond van natuurkundigen opzegde omdat ze daar vasthouden aan de theorie van de opwarmende broeikas.
De brief komt een paar dagen na een rapport van de Britse Met Office en de University of East Anglia waaruit blijkt dat de gemiddelde wereldtemperatuur na correctie niet meer blijkt te stijgen sinds 1997 (zie grafiek). Volgens de Met Office (de Britse KNMI) lijkt de zon bezig zwakker te worden.
Het huidige zonnemaximum, een periode waarin de zon meer energie richting de aarde stuurt, is zwakker dan verwacht. Het volgende maximum, rond 2022, zal waarschijnlijk nog zwakker zijn.
Er is een kans van 92 procent, zo zegt de Met Office, dat de volgende maxima nog zwakker worden en dat we in de loop van deze eeuw een kleine ijstijd krijgen, net zoals in de periode 1790-1830. In die tijd begonnen meteorologen de temperaturen te meten. Sindsdien is het warmer geworden omdat we in de loop van de twintigste eeuw naar een zonnemaximum toe gingen. Nu dat is afgelopen, zullen de temperaturen dalen, zo denken de Britten.
Bron: Faqt
Lees ook
Mysterieus deeltje koelt de aarde af
Vet maakt gelukkig
Mindfulness bestrijdt depressies

Over de schrijver

1 gedachte over ““We krijgen een nieuwe IJstijd”, zegt Britse KNMI”

  1. Elk argument ontbreekt, alleen dat niet alle wetenschappers het eens zijn. Komt vaker voor en maar goed ook
    Waarom geen argumenten gegeven of hebben ze die niet?

Reacties zijn gesloten.