We verspillen 50% van onze groente en fruit. Dit kun jij eraan doen

Voedselverspilling groente en fruit
Bijna 50% van al het Europese groente en fruit wordt verspild. Deze gigantische verspilling ontstaat van boerderij-tot-bord: dus tijdens de agrarische productie, verwerking, distributie, in de supermarkt en bij de consument. Wetenschappers van de Universiteit van Gent en de Universiteit van Wageningen hebben het European Research Project ‘Veg-i-trade’ opgezet om deze verliezen te verminderen, maar hebben hier de hulp van de consument bij nodig.
Cijfers
Maar liefst 20% van de verliezen ontstaan bij de producent en de consument, volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. Verse producten gaan bijvoorbeeld verloren door ongewilde beschadiging bij dorsen of plukken of schade door insecten. Verder wordt er nog veel voedsel verspilt door slechte bewaring bij de consument (13%) of doordat supermarkten spullen die over de datum zijn weg gooien (7,5%).
Verliezen beperken
De wetenschappers van ‘Veg-i-trade’ ontwikkelen statistische modellen die helpen om de planning en logistiek van de verwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren. Door aanpassing van bijvoorbeeld de grootte van de geproduceerde partijen voedsel, de hoeveelheid voorraad en opslagcondities, gaat er minder groente en fruit verloren.
Tips voor de consument
Ook de consument kan helpen de verliezen te beperken. Enkele tips:

 • Eet seizoensgebonden groente en fruit. Op deze manier hoeven verse producten niet geproduceerd te worden voor een lange afstand, dus kan het langer worden opgeslagen.
 • Plan de maaltijd. Plan je maaltijden voor een week en koop niet meer ingrediënten dan je nodig hebt.
 • Controleer de datum. Als je niet van plan bent om een bepaald product voor een bepaalde tijd te gebruiken, koop dan een product dat langer houdbaar is, of koop het op de dag dat je het nodig hebt.
 • Check je koelkast. Controleer de afdichtingen en de temperatuur van de koelkast, zodat je zeker weet dat je de producten op een gezonde manier bewaart. Eten moet worden opgeslagen bij een temperatuur tussen de 1 en 5 graden Celsius voor een maximale versheid en lange levensduur.
 • Haal ouder voedsel naar voren in je koelkast. Wanneer je nieuw voedsel koopt, haal dan de oudere items naar voren. Plaats nieuwe voeding achterin, om te voorkomen dat je beschimmeld eten in de opbergvakken vindt.
 • Serveer kleinere hoeveelheden. Als je meer wilt eten, kun je altijd meer pakken.
 • Gebruik restjes. In plaats van restjes weg te gooien, kunnen ze worden gebruikt bij een andere maaltijd. Fruit dat net zacht begint te worden, kan worden gebruikt bij een smoothie of een fruittaart. Groente kan in soep worden verwerkt.
 •  Begin een compostbak. Afval is onvermijdelijk. Maar als je een tuin hebt, kun je een compostbak voor groente en fruit opzetten. Na een paar maanden heb je een rijke, waardevolle compost voor je planten.

Bron: Ugent.be

5 reacties op “We verspillen 50% van onze groente en fruit. Dit kun jij eraan doen”

 1. Beetje onduidelijke tip: "Controleer de datum. Als je niet ……, koop dan een product dat langer houdbaar is"….
  Waarom zouden die winkels toch zoveel weggooien??
  Precies, omdat iedereen altijd het achterste. langst houdbare pakje uit het schap haalt….

 2. Gele Heineken krajtes en de gifpiepers van Bintje zijn mede dankzij acties van Milieudefensie niet meer verkrijgbaar. Ook ongewenst reclamedrukwerk en 'foute' tuinmeubelen zijn in de ban.

 3. Weer een vaag bericht:
  – 20% verliezen bij de producent en de consument,
  – 13% door slechte bewaring bij de consument
  – 7.5% weggooien supermarkten spullen over de datum
  = 40% en geen 50%
  De site http://www.urgent.be is boeiender over genetisch gewijzigde aardappelen:
  – die scoorden beter dan in bioteelt gebruikte niet-vatbare rassen Bionica en Toluca.
  – teelt van duurzaam resistente aardappelen kan het fungicidegebruik in deze teelt met 80% doen dalen.

  1. Hier is een apotheker aan het schrijven.
   http://www.ugent.be/nl/actueel/nieuws/persbericht
   Het biologisch alternatief.
   Een goede nutriëntenvoorziening (deze is in de regel suboptimaal). Vrijwel alle telers hebben de ervaring dat een schraal gewas veel gevoeliger is voor Phytophthora dan een vitaal, krachtig groeiend aardappelgewas. Gewassen die door een overmatige bemesting te zwaar en daarmee gevoeliger worden komen op biologische bedrijven niet of nauwelijks voor. Dit suggereert dat biologische aardappelen in het algemeen eerder te weinig voedingsstoffen ter beschikking hebben dan te veel.
   http://www.louisbolk.org/downloads/1883.pdf
   Daarnaast kan de consumptie van piepers ook flink terug, waardoor er minder naar genetische manipultie (een ander woord is er niet) gegrepen hoeft te worden.

Reacties zijn uitgeschakeld.