We vergeten het misschien een beetje, maar je kunt deze winter ook gewoon snipverkouden worden of griep krijgen. Hoe kun je de kans op griep en verkoudheid zo klein mogelijk maken? Juist, door te werken aan je weerstand met gezonde voeding en supplementen. Thomas van Superfoodstore legt uit waar je het meeste profijt bij hebt.
Wat is je weerstand eigenlijk?
“We gebruiken het begrip ‘weerstand’ om aan te geven hoe vatbaar je bent voor infecties, maar het is eigenlijk een functie van ons afweersysteem. Het moet ons beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals griep en verkoudheid. Het afweersysteem kan lichaamsvreemde micro-organismen herkennen en is in staat om deze op te ruimen. Witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt zijn onderdeel van het afweersysteem. De lymfeklieren maken witte bloedcellen aan als het een onbekend organisme tegenkomt.”
Welke factoren verlagen je weerstand?
“Slaapgebrek, stress en slechte voeding zijn de drie voornaamste factoren die de weerstand kunnen verlagen. In de winter loopt iedereen meer kans op een infectie, omdat virussen langer kunnen overleven door de kou. Daarnaast heeft kou een ongunstig effect op het functioneren van het slijmvlies in de luchtwegen, waardoor bacteriën en virussen zich makkelijker kunnen nestelen.”
Hoe kun je de werking van het afweersysteem op peil houden?
“Allereerst: rust, reinheid en regelmaat. Dit betekent dat je gezond eet, voldoende rust neemt, denkt aan hygiëne (dus was regelmatig je handen en lucht af en toe de (slaap)kamer) en veel beweegt. Sport is echt ontzettend belangrijk. Maar je kunt daar nog een schepje bovenop doen door vaak voedsel te eten waar veel vitaminen in zitten en je kunt eventueel extra vitaminen slikken in de vorm van supplementen.”
Gezonde voeding
“Het aantal vitaminen en mineralen in voeding daalde de afgelopen jaar sterk. Onder andere doordat de bodem steeds armer wordt. Daarom is het slim om te kiezen voor biologische voeding. En om je weerstand wat op te krikken bijvoorbeeld voor knoflook, zoete aardappel, paddenstoelen en pecannoten.”
1. Knoflook
Al eeuwen wordt deze medicinale plant gebruikt tegen bacteriën, schimmels en virussen. Knoflook heeft een hoog gehalte allicine, een sterke anti-oxidant die vrije radicalen neutraliseert en ontstekingen remt. Daarnaast verlaagt het je cholesterol en voorkomt het bloedpropjes. Tip: hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe beter (dan komt de acciline vrij) én hoe verser, hoe beter.
2. Zoete aardappel
Dit is een rijke bron van vitamine A en C. Daarnaast verhoogt het de hoeveel glutathion in ons lichaam, een anti-oxidant net zoals knoflook. Glutathion speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Tot slot bevat zoete aardappel ook quercetin, een sterke ontstekingsremmer, én is de groente goed voor je huid.
3. Paddenstoelen
Gezonde varianten van de paddenstoel zijn shitake, reishi en maitake. Deze bevatten beta-glucanen die het immuunsysteem stimuleren. Maar ook de gewone witte champignon bevat bepaalde polysachariden (meervoudige suikers) die bekendstaan om hun regulerende effect op het immuunsysteem.
4. Paranoten
Deze noten zijn rijk aan selenium, dat speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van antilichamen en gluthation (de eerder genoemde anti-oxidant). Selenium helpt ook bij de afvoer van giftige metalen. Je hoeft niet veel paranoten te eten, gemiddeld drie per dag is voldoende.
Vitaminen en supplementen
Vitaminen en mineralen
“Er zijn bepaalde factoren die meespelen bij een goed voedingssupplement. Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen met vitamines en mineralen voor de weerstand? Onder andere naar de dosering, de biologische beschikbaarheid, de hulpstoffen, toevoegingen van allergenen en natuurlijk de prijs.”
1. Vitamine D3
Extra vitamine D slikken in de wintermaanden kan goed zijn, omdat de zonkracht in de winter niet sterk genoeg is om aan de benodigde dosis te voldoen. Voor de maanden met de ‘r’ erin kan je gerust de volgende hoeveelheden aanhouden voor vitamine D3: volwassenen: 5,000 IU (international units), kinderen: 2,000 IU, baby’s: 1,000 IU.
2. Vitamine C
In de wintermaanden kunnen we wel 2 gram vitamine C gebruiken. Ter vergelijking: dat zijn 40 (!) sinaasappels. Je kunt dus best wel een extra supplement gebruiken om de kans op een verkoudheid of griepje te voorkomen.
3. Zink
Als je een verzwakt immuunsysteem hebt kun je tijdelijk zink slikken, maar doe dat niet te lang, omdat je daarmee de balans tussen de mineralen in je lichaam verstoort. Per dag is het goed om zo’n 15-25 mg zink binnen te krijgen. Zink zit in vlees, vis en rauwe melk(producten).
4. Probiotica
Dit zijn gezonde bacteriën die kunnen helpen om de samenstelling van je darmflora te optimaliseren. Als je darmmilieu op orde is, kun je meeste virussen en gifstoffen van buitenaf goed weren. Probiotica beschermen je ook preventief tegen verkoudheid. Je kunt de bacteriën innemen in de vorm van yoghurt of supplementen.
5. Echinacea
Dit is één van de bekendste planten die al eeuwen wordt gebruikt ter versterking van het immuunsysteem.Echinacea wordt gemaakt van de rode zonnehoed (echinacea purpurea). Het voorkomt en verkort verkoudheid en kan ook helpen tegen griepverschijnselen.
Heb jij nog aanvullingen? Of goede tips om snel van je verkoudheid af te komen? Laat het ons weten!
2 gedachten over “9 tips om aan je weerstand te werken”
Gebruik geen magnetron omdat de straling de biofotonen / zonlichtdeeltjes uit het voedsel verjagen. De biofotonen zorgen voor het goed verlopen van de chemische reacties in de lichaamscellen.
L.P. Huijsen, arts, n.p., Ouddorp
Ter aanvulling van de preventieve tips: zorg voor minimaal half uur beweging per dag en geniet elke dag van de buitenlucht.
Wij doen 2 x 15 min. Nederland in beweging, eten Vega en biologisch, 2 x per week vis, wandelen regelmatig; hele jaar nog niet verkouden of ziek geweest, 68/73 jaar
Reacties zijn gesloten.