Waarom woningeigenaren weerstanden tegen zonnepanelen hebben

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gegroeid in populariteit. Toch zijn er ook veel woningeigenaren, die er sceptisch over zijn. Wat zijn de meest gehoorde weerstanden?

Weerstand 1: Zonnepanelen passen niet in het Nederlandse weer

Voor zon moet je in Zuid-Europa zijn. Daar passen zonnepanelen uitstekend. Niet in het koude, natte Hollandse klimaat. Is dat zo? Voor zonnepanelen zou de naam lichtpanelen beter zijn. Want ook bij bewolkt weer, zonder zon en in de winter produceren zonnepanelen stroom. We halen wel minder stroom uit een paneel dan zou kunnen in ideale omstandigheden. Maar toch altijd nog 85 tot 90%. Als zonnepanelen te heet worden, loopt de opbrengst zelfs terug. De hele dag een volle hete zon is dus niet eens ideaal. Wel belangrijk is dat de panelen onder de juiste hoek staan en in de juiste zonrichting liggen. Ideaal is zuid. Maar zuidoost en zuidwest zijn ook prima oriëntaties om veel stroom van de zon te krijgen. Er zijn zelfs installateurs, die op slimme wijze een goede opbrengst realiseren met een noord-ligging van het dak. Zorg dan voor een scherpe inkoopprijs en reken met een langere terugverdientijd.

Weerstand 2: Zonnepanelen verdien je nooit meer terug

De aanschaf van een zonnepanelen systeem is inderdaad een grote uitgave. Het hangt ervan af hoeveel stroom je wilt afnemen van je zonnepanelen set. Als je de helft van je verbruik wilt opwekken met zonnepanelen, dan betekent dat voor een gemiddeld huishouden in Nederland, dat je 8 of 9 panelen moet plaatsen. Zo’n set kost al gauw € 4.000. Tussentijds moet je dan nog de omvormer vernieuwen van € 1.000. Ga je dat er inderdaad weer uitkrijgen?
Met een levensduur van 25 jaar kost zo’n zonnepanelen systeem per jaar € 200. Daarmee wek je dan maximaal 1.750 kWh stroom op. Dat kost 23 cent per kWh. Elk jaar levert het systeem dus een opbrengst van € 390,-. Na 25 jaar heeft je systeem bijna 10.000 euro opgebracht. En dan is de prijsstijging van stroom niet meegerekend. Kortom zonnepanelen verdien je wel terug: meestal binnen 8 jaar.
Bijkomende voordelen zijn, dat zonnepanelen meer opleveren, dan de rente op je spaarrekening. Daarnaast stijgt de waarde van jouw huis. Handig bij verkoop van je woning. De nieuwe bewoner kan dan ook rekenen met lagere maandelijkse energielasten. Zonnepanelen verbeteren ook het energielabel van je huis, dat kun je misschien wel doorvertalen in een hogere vraagprijs.

Weerstand 3: Zonnepanelen slecht voor milieu

Het is dezelfde discussie als met elektrische auto’s. Huiseigenaren beweren dat zonnepanelen meer energie kosten in de productie, dan dat ze besparen in hun bestaan. Is dat zo?
Je hebt het dan over de energetische terugverdientijd, oftewel de tijd, die je nodig hebt om zoveel energie te besparen, dat je de energie van de productie gecompenseerd hebt. Wetenschappers hebben dat uitgerekend op 1 tot 2 jaar. Dat verschilt per situatie. Bij een levensduur van 25 jaar betekent het, dat een zonnepanelen systeem 23 jaar CO2 vrij werkt.

Weerstand 4: Zonnepanelen opbrengst daalt snel

In het begin zijn zonnepanelen in topconditie. Na een 25-jarig verblijf op het dak is de opbrengst zo gedaald, dat zonnepanelen veel minder stroom leveren. Is dat zo?
Een beetje wel. Door de leeftijd en omstandigheden loopt de opbrengst inderdaad terug. Maar fabrikanten hebben dat getest en berekend. Dit heet vermogensgarantie.
Als je zonnepanelen gaat vergelijken kom de vermogensgarantie snel tegen. In bijna alle gevallen geldt dat de leveranciers de opbrengst per tijdvak garanderen. In de eerste 10 jaar wordt een garantie gegeven van 90% of meer. Over de heel periode van 25 jaar moet tenminste 80% afgeleverd worden.

Zonnepanelen een goed idee

Zijn weerstanden onzin? Nee, bij het kopen van zonnepanelen is ‘gezonde achterdocht’ niet overbodig. Er zijn veel ‘snelle-pakket-leveranciers’ in de markt. Maar goedkoop is vaak duurkoop. Ga je zonnepanelen kopen? Vraag dan advies op maat, omdat elke situatie anders is. Betaal iets meer voor de extra zekerheid dat je 25 jaar lang kunt genieten van de opbrengst van je zonnepanelen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Waarom woningeigenaren weerstanden tegen zonnepanelen hebben”

Reacties zijn gesloten.