Weg gemaakt van zonnepanelen wordt dit jaar getest

Foto: SolarRoadways
Foto: SolarRoadways

Een Amerikaanse startup gaat dit jaar een weg gemaakt van zonnepanelen testen, de zogeheten Solar Roadways. Door middel van zonnepanelen die in het wegoppervlak zijn verwerkt, levert de weg elektriciteit voor nabij gelegen huizen en voor verlichting van de weg. Ook wordt er warmte opgewekt om de weg ijsvrij te houden in winterse omstandigheden. Het concept trok enkele jaren geleden veel aandacht, maar dit jaar zal het concept daadwerkelijk getest worden, op een reguliere parkeerplaats.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Gelderland krijgt Solarpark met 10.000 panelen
Duurzaam leven in 3 Nederlandse ecologische woonprojecten
Zonnepanelen in de weg bouwen is nog niet zo eenvoudig: de oppervlakte moet sterk genoeg zijn om auto’s erover te laten rijden, maar moet ook licht doorlaten voor de zonnepanelen die onder de oppervlakte liggen. Solar Roadways denkt de oplossing te hebben, door verschillende lagen te combineren: een supersterke, lichtdoorlatende toplaag, een middenlaag met zonnecellen, een laag die warmte genereert, en een onderste laag waardoor elektriciteit aan het net geleverd wordt.
Of de Solar Roadways echt zullen werken moet de test gaan uitwijzen. In een video wordt uitgelegd hoe de weg werkt:

Overigens hebben we in Nederland een vergelijkbaar initiatief SolaRoad. Dit is een door TNO ontwikkeld fietspad dat ook met zonne-energie elektriciteit opwekt.
Bron: Good.is, fastcoexist

Over de schrijver

2 reacties op “Weg gemaakt van zonnepanelen wordt dit jaar getest”

Reacties zijn uitgeschakeld.