Joke Bom van de online winkel watMooi is een fel tegenstander van wegwerpmode. Voor haar is echte mode tijdloos, duurzaam, mooi en van goede kwaliteit. En je kunt het doorgeven van generatie op generatie. Om dat idee kracht bij te zetten, produceerde ze samen met modeontwerpster Rianne de Witte een volledig duurzame longsleeve van Tencel. Ze noemden het GenerationS en het gaat – de naam zegt het al – generaties lang mee.
Een Zeeuwse knoop
Joke kwam op het idee om dit tijdloze shirt te maken, door de Zeeuwse knoop, die zij dagelijks om haar hals draagt. Een Zeeuwse knoop is een zilveren sieraad dat vrouwen van generatie op generatie aan elkaar doorgeven. Voor Joke staat het sieraad symbool voor haar strijd tegen wegwerpmode. Het raakt namelijk nooit uit de mode.
Ontwerpster Rianne de Witte vertaalde de Zeeuwse knoop naar een opvallende print voor op de longsleeve. Hierdoor krijgt het een belangrijke boodschap; mode is geen wegwerpproduct. Als je goed voor kledingstukken zorgt, kun je ze – net als de Zeeuwse knoop – doorgeven aan volgende generaties.
Tencel; een duurzaam materiaal
De longsleeve is gemaakt van Tencel. Tencel is een relatief nieuw en erg populair duurzaam materiaal. Het is heerlijk zacht en toch heel sterk. Tencel is een merknaam van een natuurlijke kunstvezel dat Lyocell heet. Het wordt gemaakt van eucalyptusbomen, uit duurzaam beheerde bossen.
Het productieproces van Tencel
Het productieproces van Tencel gaat in een aantal stappen. Van de bomen wordt de bast verwijderd. Vervolgens worden de kale stammen in hele klein stukjes gehakt, ongeveer zo groot als een postzegel. Al die snippers komen in een grote bak terecht samen met een chemisch oplosmiddel, dat ervoor zorgt dat de snippers een vloeistof vormen.
Bij chemisch denk je misschien: “hoe kan dat nou duurzaam zijn?” Nou, het oplosmiddel is chemisch, maar deze chemicaliën komen niet in de natuur terecht. Het oplossen van de houtsnippers gebeurt namelijk in een gesloten systeem, waarbij water en oplosmiddel blijvend gerecycled worden. Aan het eind van het proces zijn de houtsnippers lange draden geworden, waar uiteindelijk de garen van gemaakt wordt.
Tencel is daardoor volledig biologisch afbreekbaar. Je kunt het ook gemakkelijk wassen en je hoeft het nauwelijks te strijken. Daarnaast is het vriendelijk voor je huid en reguleert het vocht- en warmte.
Een impuls voor de Nederlandse textielindustrie
Tenslotte is de longsleeve niet alleen gemaakt van duurzaam materiaal met een symbolische opdruk, maar ook de productie is duurzaam. Syrische vluchtelingen, die het kleermakersvak tot in de puntjes beheersen, maakten het t-shirt vanuit een atelier in Breda. Dit garandeert de kwaliteit, maar geeft ook een impuls aan de textielindustrie in Nederland. En door de lokale productie, is ook de milieu-impact een stuk lager.
We zijn natuurlijk heel benieuwd wat je van dit T-shirt vindt en heb jij kledingstukken, die van je moeder zijn geweest? Laat het ons weten in een reactie.