Vandaag werd het startschot gegeven voor het NK Tegelwippen. Dit jaar doet een recordaantal van 175 gemeenten mee. Zij gaan samen met de bewoners zoveel mogelijk tegels vervangen door groen. Sinds de eerste editie in 2020 zijn er al 9 miljoen tegels verwijderd. Dat is 160 voetbalvelden aan groen erbij. Een mooie gelegenheid om mee te doen door de tegels in jouw tuin eruit te wippen en de stoep voor je deur open te breken voor een geveltuintje. Mocht je je afvragen waarom je dat in hemelsnaam zou doen (al die moeite), dan zetten wij 5 redenen voor je op een rij:
In Nederland heeft ongeveer 70% van de huizenbezitters een tuin, zo blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2016. Dat is een hoog percentage: binnen Europa heeft alleen Groot Brittannië meer tuinen. Maar terwijl we in Nederland wél graag meer groen in de stad zien, zijn we zelf toch vaak op zoek naar een ‘onderhoudsarme’ tuin. En dan denken we vaak aan tegels. Onterecht, want tegels moeten ook onderhouden worden (groene aanslag, vuil, onkruid dat er tussendoor omhoog piept), terwijl een groene tuin niet per se veel onderhoud is.
Onderhoudsarme tuin
Zo zorgen bodembedekkers ervoor dat onkruid geen kans krijgt (over wat onkruid is, valt trouwens te twisten, maar dat is een ander verhaal).Is het beter om in de herfst al het blad, dorre takjes en snoeiafval te laten liggen, want die bieden beschutting en warmte voor dieren en planten en dienen als voedsel voor de bodem en diertjes. Is schoffelen of spitten funest voor je bodem, dus dat kan je gewoon achterwege laten. En hoeft snoeien niet heel veel werk te zijn (beetje afhankelijk van de planten: wil je een kaarsrechte heg en een keurig gemaaid gazon of ga je voor de wildere planten vol bloemen?) Bovendien zul je ontdekken dat het bezig zijn in de tuin ook gewoon heel leuk is: zo komen er steeds meer diertjes die druk bezig zijn om jouw tuin nog biodiverser te maken. En onthoud: al doende leert men, dus je wordt vanzelf een pro. Lees hier de 5 tips voor een duurzame, onderhousdsarme tuin van tuinontwerper Anne Wieggers.
Goed, dan nu de redenen waarom een groene tuin een veel beter idee is dan een betegelde tuin (lees verder na de fotogallerij):
1.Minder wateroverlast door hevige regenbuien
Door klimaatverandering krijgen we de komende decennia meer met zware regenbuien te maken (2023 was al het op een na natste jaar ooit gemeten). Al dat regenwater kan niet goed wegzakken in de grond als er overal alleen maar stoeptegels liggen. En dat betekent dat het toch al overbelaste riool nog meer belast wordt. Gevolg is wateroverlast, waarbij je moet denken aan ondergelopen kelders, hinder voor het verkeer of opdrijvende putdeksels. Als we met z’n allen meer gras, planten en bomen in onze tuin zouden zetten, dan scheelt dat enorm. Het water kan dan beter wegzakken en de wortels houden het water goed vast in de bodem.
2. Koel klimaat op hete zomerdagen
De temperaturen stijgen en hoewel sommigen een zachte winter en hete zomer heerlijk vinden, is er toch iets te zeggen voor verkoeling. Groen zorgt daarvoor. Hoe meer groen er in een bepaalde wijk te vinden is, hoe meer koelte je er kan vinden op een verhitte zomerdag. Dat heeft te maken met twee dingen: de schaduw die bomen geven en de verdamping van water bij planten. Daarom wordt er ook zo’n pleidooi gehouden voor meer groene daken en muren in de stad (naast tuinen en parken): ze helpen het klimaat onder controle te houden. Uit een nieuw rapport blijkt dat er in Nederland 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om de bewoners te beschermen tegen hitte en droogte. Ik zou zeggen: aan de slag.
3. Aarde neemt koolstof beter in zich op
De aarde in je tuin kan een grote hoeveelheid koolstof uit de lucht opslaan. Hierdoor wordt een groene tuin onverwacht een grote aanwinst in de strijd tegen klimaatverandering. Dit stond te lezen in de New York Times. De aarde in je tuin kan meer koolstof opslaan dan bijvoorbeeld een stedelijk bos, stelt Carly Ziter van de Wisconsin –Madison University in Amerika. Waarom dat zo is, is (nog) niet helemaal duidelijk.
4. Bloemrijke tuinen zijn goed voor bijen en vlinders
We weten inmiddels allemaal dat bijen en vlinders het steeds lastiger hebben. Op het platteland is er nauwelijks nog plek voor ze en dat betekent dat er speciale ‘bijenlinten’ aangelegd worden om ervoor te zorgen dat de bij niet uitsterft. Meer bloemen in je achtertuin helpt daar net zo goed bij en het is nog mooi om naar te kijken ook. Het is wel belangrijk om dan te kiezen voor biologische planten, want voor niet-biologische planten zijn pesticiden gebruikt waarmee je de bij dus gif voert (en daar gaat ie uiteindelijk dood aan). Dat geldt ook voor de zogenaamde ‘bijvriendelijke’ planten die niet biologisch zijn (kijk deze Keuringsdienst van Waarde maar eens terug)
5. Groen verbetert je concentratie en vermindert stress
Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat het kijken naar een groen dak je concentratie verhoogt. In die studie kregen 150 studenten een saaie taak. Halverwege mochten ze een kleine pauze van 40 seconden nemen waarbij de ene helft naar een foto van een groen dak keek en de andere helft naar saai beton. Na de pauze bleken de studenten die naar het groene dak hadden gekeken beter te presteren. Kijken naar groen helpt je dus om je te concentreren en beter te blijven presteren. Uitzicht op een groene tuin vanuit je werkkamer lijkt dus een must voor goede studie- of werkprestaties.
Planten kunnen de bloeddruk verlagen, spanning in de spieren verminderen en gevoelens van boosheid, agressie en angst verminderen. In 2002 werd er door de universiteit van Californië – Riverside al onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ziekenhuispatiënten met uitzicht op groen sneller genezen dan vergelijkbare patiënten die geen uitzicht hadden op groen. Ook de Japanse dokter Qing Li deed onderzoek naar de effecten van groen op je gezondheid. Daaruit bleek dat regelmatige ‘bosbaden’, langzaam en bewust door het bos wandelen, positieve gevolgen heeft voor je weerstand. We interviewden onlangs Eefje Ludwit die bosbadsessies organiseert. Lees haar verhaal hier.
Wil je aan de slag met het vergroenen van je tuin? Check dan vooral ook even of je recht hebt op subsidie in jouw gemeente. Bij Milieu Centraal vind je een actuele lijst met subsidies voor bijvoorbeeld een groen dak, een regenton of een geveltuintje. Heb jij tips voor een ‘onderhoudsarme’, maar toch groene tuin? Laat die dan achter in een reactie hieronder!
Lees ook: Dit is waarom je inheemse planten in je tuin moet zetten. En: Een handig overzicht, hier koop je biologische planten voor je tuin, balkon of dakterras
8 gedachten over “5 redenen om je tegels te verwijderen en te vervangen door groen!”
Pingback: Mentaal en fysiek fit in quarantaine
Pingback: Hier woon je straks middenin de stad én middenin de natuur - Wyke Potjer
Pingback: Dit is waarom we meer naar buiten moeten
Pingback: Hier woon je straks middenin de stad én middenin de natuur - hetkanWEL
Een paar jaar geleden zag ik dat Utrecht meerdere plantstroken met prairietuinplanten gevuld heeft. Die wortelen diep, zodat ze weinig begoten hoeven te worden. Met een goede plantenmix heb je de hele zomer bloei. Leuk om daar af en toe langs te rijden en de opvolgende bloeiende soorten te zien.
En natuurlijk kan je dan even stoppen om wat zaad te oogsten.
Pingback: Tips voor onderhoudsarme groene tuin
Ik heb nu al meerdere tuinen ontworpen waarbij het bij de mensen hun wens was een onderhoudsarme tuin. Ik heb dit vervolgens aangepakt door grote borders te maken met beplanting wat meteen de grond bedekt. Ook bedek ik altijd de grond met houtsnippers, bladeren en tuinafval. Hierdoor heb ik heel veel tuin met heel weinig werk! En wat ook belangrijk is, een goede bodemconditie. Ik heb achterin de tuin een tijd een bloemenweide gehad voor de bijen en andere insecten. Tevens op verschillende plaatsen insectenhotels en boomstammen waaronder dieren kunnen schuilen of waarin insecten kunnen leven. En gaat zo maar door!
Onderhoudsarme vaste planten tuin, waarin bijna elk seizoen kleur of sierwaarde is. Zelfs gemeenten leggen het aan, vanwege beperkte onderhoudskosten. .griffioenwassenaar.nl/openbaar-groen. dit concept is Prima toepasbaar in particulier terrein.
Reacties zijn gesloten.