Eindelijk einde van wegwerpbekers: dit is het duurzame alternatief

Wanneer je om je heen kijkt, merk je dat iedereen bezig is met duurzaamheid. Koop je bijvoorbeeld een kop koffie op het station dan kun je dat tegenwoordig met je eigen mok doen. Daar krijg je ook nog eens extra korting voor. Wegwerpbekers worden langzaam maar zeker geweerd uit de samenleving.

Dat geldt ook voor het kantoorleven: vanaf dit jaar moet het op de werkvloer gebruikelijk zijn om koffie en thee te drinken uit (wasbare) mokken en kopjes. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg in een Kamerbrief. Het fijne hiervan is dat het naast dat het duurzaam is het ook nog eens eenvoudig toe te passen is in het dagelijks leven.

Enorme afvalberg door wegwerpbekers en plastic verpakkingen

Wat veel mensen niet weten, is dat er iedere dag in Nederland meer dan 19 miljoen wegwerpbekers en voedselverpakkingen van plastic worden gebruikt en weggegooid. Scoor je een koffie onderweg dan is de kans groot dat de wegwerpbeker deels gemaakt is van plastic. In sommige gevallen lijkt het alsof de bekers van papier zijn, terwijl ze gewoon nog over een laagje plastic beschikken. Dat laagje is aanwezig om de drank voor een langere tijd warm te houden.

Om die afvalberg te laten slinken, is het dus nodig om over te stappen op herbruikbare mokken en kopjes – thuis en op kantoor. Daar moet je weliswaar iets meer moeite voor doen, aangezien je de mok schoon moet maken om hem weer te gebruiken. Maar: dit is wél een stuk beter voor het milieu, omdat er minder afval ontstaat. Het leuke van herbruikbare mokken thuis of op kantoor is dat je altijd een favoriete mok binnen handbereik hebt. Denk aan een mok met naam of een kopje met een leuke print.

Kies voor ecologische en duurzame mokken en bekers

Daarnaast kun je zelfs in je keuze voor herbruikbare mokken nog een stapje verder gaan wat betreft duurzaamheid. Met een ecologische (duurzame) mok met deksel van gerecycled plastic heb je bijvoorbeeld altijd een handige koffiemok voor onderweg, zonder dat je deze weg hoeft te gooien. Daarnaast bestaan er mooie en duurzame bamboe reisbekers die je eveneens kunt gebruiken voor je vertrouwde kopje koffie voor onderweg. En ben je op zoek naar duurzame mokken voor thuis of op kantoor?

Ook dan zijn er diverse bamboe mokken en bekers te koop. Het grote voordeel van bamboe als duurzaam materiaal is dat de groei van bamboe in verhouding weinig impact heeft op het milieu. De plant groeit als een malle én er is weinig water nodig om bamboe te laten groeien. Een ander duurzaam alternatief op de wegwerpbeker is emaille. Emaille mokken zijn ontzettend stevig en beter voor het milieu dan bijvoorbeeld plastic bekers. Het is vaak ook nog eens mogelijk om te gaan voor dergelijke ecologische artikelen bedrukken voor een persoonlijke touch.

Bewuster omgaan met plastic is van groot belang

Het zijn niet alleen de wegwerpbekers die worden geweerd. Sinds 1 april 2023 zit er statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Daarvoor zat er alleen statiegeld op grote plastic flessen. Deze maatregelen zijn bedoeld om het zwerfafval in Nederland terug te dringen. Het is namelijk hard nodig om bewuster om te gaan met plastic. Ieder jaar liggen er miljoenen blikjes en flesjes op straat. Door hier statiegeld voor te rekenen, verwacht de overheid minder van dit soort afval.

Dat is eerder namelijk ook gelukt: sinds 2017 zijn plastic tasjes niet meer gratis in Nederland. Sinds dat jaar is het aantal plastic tasjes dat terecht komt op straat als zwerfafval afgenomen met maar liefst 70%. Dat is een aanzienlijke verandering in slechts een paar jaar tijd. De Nederlandse overheid hoopt dat dit met het invoeren van het statiegeld op blikjes en flesjes ook zo gaat verlopen, zodat er uiteindelijk nóg minder afval op straat te vinden is.

Over de schrijver