Met dit vogelvriendelijke broodje help je de weidevogels

Ik zat laatst naar Binnenstebuiten te kijken (één van mijn favoriete zen-momenten op de dag) toen ik een filmpje voorbij zag komen over Arie van Den Berg. Arie is biologische boer, die er alles aan doet om de weidevogels op z’n land de ruimte te geven. Zo heeft hij de plekken waar een nest tussen het hoge gras verscholen ligt afgezet met schrikdraad. Trots laat hij de kijker vier kievitseieren zien, die op deze manier beschermd worden. Even verderop ligt een nest van een tureluur, waar de kuikens net zijn uitgekomen en piepend rond lopen. Ik word hier heel erg blij van. 

Weidevogels

Arie wil met zijn boerderij de landbouw en de natuur weer meer samen laten werken en daarin is hij (gelukkig) niet de enige. Deze week kregen we een bericht binnen van Vogelbescherming Nederland:  door steeds intensievere landbouw is het aantal weidevogels de laatste jaren sterk afgenomen. Als we niet opletten, is het typisch Hollandse beeld van de grutto, kievit of tureluur straks verleden tijd, waarschuwen ze. Om dit onder de aandacht te brengen hebben ze daarom een ludieke actie bedacht met een exclusief ‘vogelvriendelijk broodje’. Dit hele weekend kan je in een pop-up broodjesbar in Amsterdam terecht om de natuur te proeven en de weidevogel te redden.

Vogelvriendelijk broodje

Het broodje is belegd met vogelvriendelijke zuivel (sorry, niet voor vegans dus) van boeren die de weidevogel – net als Arie – een warm hart toe dragen. Dat doen ze door een veilige omgeving te bieden waar de vogels kunnen broeden, rusten en genoeg te eten kunnen vinden. Concreet betekent dit dat de boeren later maaien waardoor de weides meer kruiden bevatten. “Die kruiden eet de koe en die smaak proef je terug in de zuivelproducten,” zegt voedselveranderaar Samuel Levie. Hij heeft het ‘vogelvriendelijke broodje’ ontwikkeld namens Vogelbescherming Nederland.

Weidevogels

Zuivelwijzer

“De natuur beschermen is hartstikke lekker! Ik nodig iedereen uit om het zelf te komen proeven,” zegt Levie. Als je geen zin of tijd hebt om daarvoor naar Amsterdam te komen, kan je het ook zelf maken. Het recept vind je hier en om er zeker van te zijn dat je vogelvriendelijke zuivel gebruikt, kan je terecht bij de Zuivelwijzer. Deze site laat zien welke vogelvriendelijke producten er zijn en waar je ze kan kopen. “Ik ben opgegroeid tussen de weidevogels. Ze waren algemeen in de polders bij Amsterdam. Nu is het daar vaak akelig stil,” zegt Levie.

“Wanneer de consument massaal kiest voor vogelvriendelijke zuivel, kan de groep betrokken boeren groeien en dragen we dus samen bij aan het behoud van de weidevogel,” aldus Hanne Tersmette boswachter bij Vogelbescherming Nederland. “Veel mensen zijn simpelweg niet op de hoogte van de rol van de boer in het behoud van onze natuur. Laat staan dat ze weten dat ze kunnen kiezen voor zuivel dat positief bijdraagt aan het Nederlandse landschap en de weidevogels die daar leven.”

Help de weidevogel

Weidevogels horen bij het landschap van Nederland. Niet voor niets werd de grutto in 2015, nog vóór de merel en de huismus, verkozen tot Nationale Vogel. De grutto vliegt (net als bijna 200 andere vogelsoorten) ieder jaar vanuit het zuidelijk halfrond naar Nederland om hier te komen broeden. Van de  Europese grutto’s broedt maar liefst 80% in ons land. We hebben dus een internationale verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van deze vogel. En dat terwijl de intensieve landbouw er de afgelopen dertig jaar voor gezorgd heeft dat het aantal weidevogels met 70% is afgenomen.

Om verdere afname te voorkomen, werkt Vogelbescherming Nederland nauw samen met Nederlandse boeren. Als zij in hun bedrijfsvoering rekening houden met de weidevogel, kan dat een enorm verschil maken. “Denk aan later maaien, waardoor er tijdens het broedseizoen meer beschutting is. Kruiden en bloemen laten groeien tussen het gras. En een hoog waterpeil zodat een divers landschap ontstaat met meer voedsel voor weidevogels,” zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. Dit is niet alleen goed voor de weidevogel, maar ook voor de biodiversiteit én het komt de smaak van de melkproducten ten goede – een 100% win-win.

Houd jij rekening met de weidevogels als je zuivel koopt of heb je daar nog nooit over nagedacht? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Meer weten over vogels? Check dan deze app om je vogelkennis te vergroten.

De Vogelvriendelijke Broodjes Bar vind je het hele Pinksterweekend nog op de Elandsgracht in Amsterdam.

Over de schrijver