Welke banaan is beter voor je: de rijpe of de onrijpe?

Dat bananen langer bewaard kunnen worden door een eenvoudige supertip hebben we reeds eerder vermeld. Daaruit rees echter de vraag: in welk stadium is een banaan op z’n gezondst? Als hij onrijp, rijp of zeer rijp is? Een Japanse studie geeft daar antwoord op.

Bananen zijn makkelijker te verteren wanneer ze rijpen. Dit komt doordat de zetmeel wordt omgezet in suiker. Daarnaast blijkt dat, wanneer bananen rijpen, er meer antioxidanten worden gevormd. Wanneer de banaan donkere plekken op de schil heeft, produceert het cachectine, een stofje dat de ontstekingsreactie van ons lichaam stimuleert en daardoor effectief is in het bestrijden van abnormale cellen. Hoe donkerder de plekken op de banaan zijn, hoe effectiever de cachectine is. De Japanse onderzoekers concluderen dat een rijpe banaan acht keer beter is in het stimuleren van het immuunsysteem dan een type 1-6 banaan (zie foto). Je kunt dus het beste een banaan zo rijp mogelijk eten!

Welke Banaan Is Beter
Welk Type Banaan Is Gezonder?

Daarnaast voegen de onderzoekers toe dat voor diabetes type 2 patiënten het aan te raden is bananen met pindakaas te eten. De vetten in de pindakaas remmen de absorptie van suiker namelijk af. Daardoor bereiken de suikers je bloedsysteem niet in één keer maar geleidelijk.

Bron: Simple Organic Life

Leestip:

[bol_product_links block_id=”bol_5506cee763b7f_selected-products” products=”9200000030698584″ name=”mooie voedselmachine” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Over de schrijver

14 gedachten over “Welke banaan is beter voor je: de rijpe of de onrijpe?”

  1. Kanker verwekend ?
   Mhh.. bananen zijn zelfs goed tégen kankercellen. Dat mag je van de farma-bedrijven niet zeggen maar in Indonesië maken ze een cocktail van bananen en grapefruit tegen bepaalde vormen van kanker.

   En iets is niet per definitie kankerverwekkend omdat ze nu eenmaal een bepaalde kleur hebben! Mag een gele appel dan ook niet meer?

   Onzin dus !

 1. @ Ineke, dan blijft dus gewoon van kracht, eet zo gevarieerd mogelijk en in geval van bananen dus: rijp EN groen. Zo krijg je alle goede voedingsstoffen binnen.;)

 2. Ik ben gek op een volkorenbroodje met pindakaas en banaan EN daar eet ik graag een stengel knapperige bleekselderij bij. Heerlijk en supergezond.

 3. Als de bananen dan ook nog Fairtrade zijn, niet van die kiloknallers dan wordt iedereen er beter van!
  Niet alleen degene die ze eet maar ook degene die ze voor ons teelt.

Reacties zijn gesloten.