Dat bananen langer bewaard kunnen worden door een eenvoudige supertip hebben we reeds eerder vermeld. Daaruit rees echter de vraag: in welk stadium is een banaan op z’n gezondst? Als hij onrijp, rijp of zeer rijp is? Een Japanse studie geeft daar antwoord op.
Bananen zijn makkelijker te verteren wanneer ze rijpen. Dit komt doordat de zetmeel wordt omgezet in suiker. Daarnaast blijkt dat, wanneer bananen rijpen, er meer antioxidanten worden gevormd. Wanneer de banaan donkere plekken op de schil heeft, produceert het cachectine, een stofje dat de ontstekingsreactie van ons lichaam stimuleert en daardoor effectief is in het bestrijden van abnormale cellen. Hoe donkerder de plekken op de banaan zijn, hoe effectiever de cachectine is. De Japanse onderzoekers concluderen dat een rijpe banaan acht keer beter is in het stimuleren van het immuunsysteem dan een type 1-6 banaan (zie foto). Je kunt dus het beste een banaan zo rijp mogelijk eten!

Daarnaast voegen de onderzoekers toe dat voor diabetes type 2 patiënten het aan te raden is bananen met pindakaas te eten. De vetten in de pindakaas remmen de absorptie van suiker namelijk af. Daardoor bereiken de suikers je bloedsysteem niet in één keer maar geleidelijk.
Bron: Simple Organic Life
Leestip:
[bol_product_links block_id=”bol_5506cee763b7f_selected-products” products=”9200000030698584″ name=”mooie voedselmachine” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
14 gedachten over “Welke banaan is beter voor je: de rijpe of de onrijpe?”
Betekent dat dat als je een overactief immuunsysteem hebt je beter niet te rijpe bananen kunt eten?
Ja, bijvoorbeeld bij een auto-immuunziekte?
Bananen zijn kanker verwekend omdat ze geel zijn.
Dat is dus echt de grootste onzin die ik ooit iemand heb uit horen/zien kramen
Kanker verwekend ?
Mhh.. bananen zijn zelfs goed tégen kankercellen. Dat mag je van de farma-bedrijven niet zeggen maar in Indonesië maken ze een cocktail van bananen en grapefruit tegen bepaalde vormen van kanker.
En iets is niet per definitie kankerverwekkend omdat ze nu eenmaal een bepaalde kleur hebben! Mag een gele appel dan ook niet meer?
Onzin dus !
@ Ineke, dan blijft dus gewoon van kracht, eet zo gevarieerd mogelijk en in geval van bananen dus: rijp EN groen. Zo krijg je alle goede voedingsstoffen binnen.;)
Groene bananen bevatten onverteerbaar zetmeel waar onze goede darmbacterien van smullen. Die bevorderen ons immuunsystem ook ten goede.
Ik ben gek op een volkorenbroodje met pindakaas en banaan EN daar eet ik graag een stengel knapperige bleekselderij bij. Heerlijk en supergezond.
Als je dan je boterham met pindakaas en banaan ook nog belegd met wat komkommer en sambal, heb je helemaal een super boterham.
Groene bananen bevatten veel prebiotica, wat ook weer heel erg gezond is.
Leuk om te lezen. Nu heb ik twee kinderen die allebei gek zijn op bananen! Dus dat kan ik ze mooi weer vertellen!
Als de bananen dan ook nog Fairtrade zijn, niet van die kiloknallers dan wordt iedereen er beter van!
Niet alleen degene die ze eet maar ook degene die ze voor ons teelt.
Nou, jammer dan. Ik ga niet betalen voor een propaganda-stickertje !
Dan maar niet fair-trade hoor.
@Nederlander
Je betaalt niet voor het ‘propaganda-stickertje’, maar voor een eerlijk salaris van de teler.
Reacties zijn gesloten.