Het is vandaag Wereld Bijendag. Wist je dat de maand mei bijzonder is voor de honingbijen? De kolonie is heel actief. Ze produceren volop voorjaarshoning en gaan vaak zwermen. Daarnaast zijn de wilde bijensoorten ook zeer actief in deze tijd van het jaar. Hoe gaat het met de bij in 2020?
Wereld Bijendag (of World Bee Day) werd door de Verenigde Naties uitgeroepen om aandacht te vragen voor het belang van bijen, op initiatief van Slovenië. Sinds 2018 staat 20 mei ieder jaar in het teken van de bij.
In Nederland leven bijna 360 wilde bijensoorten. Ze zijn belangrijk voor de voedselvoorziening, ruim 80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Daarnaast zijn bijen voedsel voor vogels én zorgen ze voor de voortplanting van wilde planten.
Nationale Bijentelling
Voorafgaand aan Wereld Bijendag vindt ieder jaar de Nationale Bijentelling plaats. Iedereen kan meedoen: ga in je tuin of op je balkon zitten en tel een half uur lang voorbijvliegende bijen. De uitslag dit jaar? Er werden ruim 136.027 bijen geteld door 10.539 mensen. En dat is een flinke hoeveelheid als je het vergelijkt met het jaar ervoor. In 2019 telden 5365 mensen bijna 54.000 bijen.
Volgens Vincent Kalkman, entomoloog bij Naturalis en verbonden aan het bijenonderzoek, wijzen de resultaten erop dat het in de stedelijke omgeving zeker niet slecht gaat met bijen. “De aandacht van bewoners en gemeenten voor bijen lijkt te helpen”, vertelt hij op de website van de Nationale Bijentelling. Dit jaar werden wel opvallend weinig hommels gezien, maar dat heeft volgens Kalkman te maken met het weer. Vorig jaar viel de telling in een koud weekend, door hun dikkere vacht kunnen hommels daar beter tegen dan andere bijen. Dankzij het mooie weer van de afgelopen maanden zijn veel hommel-koninginnen al ver gevorderd met het nest en blijven ze ondergronds om voor de broed te zorgen.
Aandacht voor de hommel
Ondanks dat de kleinere hoeveelheid hommels dus gedeeltelijk te verklaren is, richt de Bijenstichting zich de laatste jaren meer op de bescherming van hommels. Dit heeft te maken met de opwarming van de aarde. Hommels komen voornamelijk voor in gebieden waar het niet té warm is, omdat ze zo’n dikke vacht hebben. Om die reden heeft de Bijenstichting een ‘hommelherstelplan’ geschreven. Hierin staan concrete voorstellen om de leefsituatie van hommels te verbeteren. Wil je de hommel steunen? Help de Bijenstichting dan met een donatie.
HetkanWEL schrijft vaker over bijen. Hier vind je een overzicht.