Hoe zou de wereld zonder mensen eruit zien?

Soms voelt veganisme als een luxe-onderwerp. Want is onze omgang met dieren en het milieu nou echt het allergrootste probleem waar de mensheid voor staat? En richten we onze aandacht niet beter op dingen die mensen elkaar aandoen, zoals oorlog, armoede, vrouwelijke besnijdenissen en pesten op school?

Het in stand houden en verder uitbouwen van de bio-industrie is niet het ergste kwaad dat wij mensen kunnen doen, maar wel het ergste kwaad dat we dieren en de planeet kunnen aandoen. Niet voor die planeet an sich, moet ik daaraan toevoegen. Het is een misverstand dat we in actie moeten komen omdat anders “de wereld eraan gaat”.

Onkruid vergaat niet

Breaking news: de wereld gaat niet kapot. Die blijft het prima doen. Niet de aarde, maar de bewoners daarvan gaan eraan als we niet heel snel dingen heel anders gaan aanpakken.

Er bestaat een boek waarin de toekomst van de aarde wordt beschreven, als de mensheid er niet meer op rond zou lopen. The future of the world without humans heet dat boek en het begint net zo spannend als de titel klinkt. Met prachtige beschrijvingen over onkruid, dat langs de muren van leegstaande woonhuizen omhoog kruipt, kleine kieren en gaten opvult, ze doet splijten en barsten. De onderzoeksjournalist die dit boek schreef, zag zulke dingen al gebeuren op plaatsen in de wereld die al zonder mensen zijn. Zoals in Cypriotische dorpjes waar sinds een conflict niemand meer woont of het bijna verlaten gebied rond Tsjernobyl.

Zonder mensen

Op al die plekken floreerde de fauna vaak al binnen vijftig jaar nadat de laatste mens gewieberd was. Planten begonnen te woekeren en dieren liepen op hun gemak rond door voormalig menselijk domein. Huizen stortten in, weg gekapte bossen groeiden terug, vissen en andere dieren namen in aantallen toe en het zuurstofgehalte in de lucht ook. Het eerste deel van het boek verslond ik, daarna raakte ik verveeld.

Na tweehonderd pagina’s wist ik het wel. Welke verbannen plek ter wereld er ook beschreven werd, de auteur trok telkens dezelfde conclusie: de mens wordt niet gemist. Wij hebben de natuur nodig om te overleven, niet andersom. De aarde kan prima zonder mensen. Momenteel maken we de natuur kapot, met ons ‘efficiënte’ op dierlijke eiwitten gebaseerde voedingssysteem. Dat zou je zomaar met recht het grootste probleem kunnen noemen waar de mensheid voor kan komen te staan.

Overigens kun je prima met je ene hand een notenburger eten, terwijl je tegelijkertijd met je andere geld overmaakt naar een vrouwen-empoweringsfonds, een praatje maakt met een eenzame bejaarde of meeloopt in een demonstratie tegen sociale ongelijkheid. Just sayin’

www.ooitatenwedieren.nl

Over de schrijver

1 gedachte over “Hoe zou de wereld zonder mensen eruit zien?”

  1. Alan Weisman heeft al eerder zo’n boek geschreven DE WERELD ZONDER ONS.
    Maar dan moet er weer zo nodig iemand.
    anders ook zoiets op zijn naam hebben.
    Er worden veel te veel boeken geschreven en tijdschriften is ook zoiets,
    waar je als bewust mens beroerd van wordt.
    De winkels en kiosken liggen vol met onbenullige tijdschriften.
    Dat kost veel papier en inkt en de niet verkochte exemplaren worden weggegooid
    of komen bij het oud papier.

Reacties zijn gesloten.