Mooie ideeën voor de ASN Bank Wereldprijs

Afbeelding: De Groene Date
Afbeelding: De Groene Date


Een groene datingsite, mini-colleges voor ouderen en gezellige appeltaartconcerten. Dat zijn een aantal mooie ideeën waar wij erg vrolijk van worden. Samen met 7 andere gave projecten maken zij kans op de ASN Bank Wereldprijs in de categorie zorg en welzijn. Wie denk jij dat er met de hoofdprijs vandoor gaat?
De Groene Date
De Groene Date is de groenste datingsite van Nederland. Hier kunnen groene mannen en vrouwen elkaar ontmoeten tijdens de groenste dates en groepsactiviteiten. Zo ga je bijvoorbeeld op date tijdens een beach clean up tour, een goede doelen wandeling of help je mee met natuuronderhoud. Zo leer je misschien niet alleen de liefde van je leven kennen, maar maak je ondertussen ook nog eens de wereld een stukje mooier. De initiatiefnemer van deze site starte eerder al de succesvolle datingsite De Wandeldate.
Coolfinity Fridge
Coolfinity wil koeling brengen waar het nog niet is. Er zijn namelijk minimaal 70 landen die lijden onder lange en dagelijkse stroomuitval. Zo bederven vaccins, medicijnen en voedsel, waardoor er onnodig meer ziektes en gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom ontwikkelen en verkopen ze koelsystemen die lange en dagelijkse stroomuitval kunnen doorstaan of op zonne-energie werken. Hun technologie slaat de koude op als er stroom is en geeft die langzaam af als er geen stroom meer is. Zo kunnen ze met een goede koelkast een wereld van verschil maken.
60plusEndus
Volgens de initiatiefnemers van 60plusEndus wordt er door maatschappij en de media nog te vaak de nadruk gelegd op jong en single zijn. Als het om ouderen gaat dan ligt de nadruk vaak op wat er allemaal niet meer kan, terwijl de groep 60plussers meer positieve aandacht verdient. Daarom hebben zij een landelijk platform opgericht voor moderne 60plussers, dat mensen ondersteunt om op een liefdevolle, actieve en plezierige manier in het leven te staan.
Appeltaartconcerten Door Ronald Knapp
Appeltaartconcerten Door Ronald Knapp


Appeltaartconcerten
De initiatiefnemers van Stichting Appeltaartconcerten willen mensen graag met elkaar verbinden door ze samen naar de mooiste klassieke muziek te laten luisteren. Dat doen ze door optredens te organiseren in ouderenzorginstellingen voor ouderen met dementie en hun familieleden. Samen luisteren ze naar de meest ontroerende muziekstukken terwijl ze genieten van, jawel, een stuk appeltaart.
De Blauwe Paraplu
Volgens de mensen van De Blauwe Paraplu kan iedereen mee doen en een bijdrage leveren aan de samenleving. In samenwerking met gemeente Amersfoort zijn ze bezig om een sociale coöperatie op te zetten met mensen die moeilijk aan het werk komen, maar wel graag iets willen doen voor de samenleving. Alle deelnemers krijgen persoonlijke begeleiding en gerichte ondersteuning bij het oprichten en runnen van de coöperatie en het opstarten van hun eigen bedrijfjes.
Caring Move
Er zijn steeds meer ouderen die geen kinderen of kennissen hebben die hun naar het ziekenhuis of een begrafenis kunnen begeleiden. Karin Boer wil deze mensen persoonlijk door de dag heen helpen. Niet als verpleging, maar als begeleiding. Zo gaat ze deze mensen thuis ophalen en begeleidt ze hen bij het kopen van een bloemetje, het uitzoeken van kleding en indien gewenst in de kerk of op het kerkhof. Met Caring Move wil ze een buddy project oprichten waarin persoonlijke hulp en begeleiding wordt geboden naar begrafenissen of ziekenhuisbezoek.
Rolstoel 2.0
Joost de Natris heeft een rolstoel ontworpen waarin rolstoelgebruikers meer flexibiliteit, meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid kunnen ervaren. Bovendien hebben ze in dit ontwerp een gezondere houding, meer activiteit, een grotere actieradius met minder inspanning, en tot slot meer zichtbaarheid in het sociale verkeer. Zijn missie dat mensen minder aangewezen raken op een elektrische rolstoel, waardoor ze een actiever leven kunnen behouden, minder afhankelijk zijn van stroom en geen milieubelastende accu’s nodig hebben.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=GfLp60cIe5Q
Oud geleerd, jong gedaan
Het team achter Oud geleerd, jong gedaan wil zoveel mogelijk senioren in hun eigen leefomgeving persoonlijk laten groeien. Dat doen ze door interessante colleges op hun eigen niveau aan te bieden. Deze colleges worden gegeven door enthousiaste jonge studenten. Door jong en oud samen te brengen en ze van elkaar te laten leren, creëeren ze een mooie win-win situatie.
WOONKAART
Volgens Anita van Limpt is er te weinig kennis en inzicht over alternatieve woonvormen. Door zoveel mogelijk voorbeelden en ideeën van collectie wonen op de Woonkaart te plaatsen, wil ze inspireren tot nieuwe wooninitiatieven. Verder kunnen geïnteresseerden een oproep op de Woonkaart plaatsen om bijvoorbeeld samen een woongroep te vormen, om nieuwe leden te zoeken of om geschikt vastgoed te vinden. Zo hoopt ze dat leegstaand vastgoed weer duurzaam gebruikt kan worden.
CloudCuddle
Op dit moment zijn er nauwelijks mobiele slaapplekken voor fysiek en mentaal gehandicapte kinderen. Daardoor kunnen zij vaak niet mee op vakantie of een dagje weg. CloudCuddle is een mobiele slaaptent die 3 technische studenten hebben ontworpen samen met een gezin met een gehandicapte zoon. Met dit slimme ontwerp kan een grote groep kwetsbare kinderen toch mee op pad. In de toekomst willen de makers dit product ook gaan aanpassen voor de ouderenzorg.
Wil je graag weten over de ASN Bank Wereldprijs 2016? Klik dan hier voor de site.

Over de schrijver

1 gedachte over “Mooie ideeën voor de ASN Bank Wereldprijs”

  1. De groene date lijkt me de beste kanshebber voor deze prijs.
    Stichting Lezen Werkt combineert groen met communicatie middels sociale media. Daten is een geweldig middel en wij wensen de bedenker van dit initiatief veel succes.

Reacties zijn gesloten.