Wereldprimeur: A15 wordt groene energiesnelweg

Bron: www.thenewmotion.nl

Nederland loopt meestal niet voorop met duurzame initiatieven, maar volgens Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu, wordt de A15 een ‘elektrisch walhalla’. Het moet nationaal en internationaal hét voorbeeld worden voor duurzame mobiliteit met de meest innovatieve en duurzame mobiliteits- en energietechnieken. Veertig duizend mensen gaan er rijden in elektrische auto’s op groene stroom die langs de snelweg is opgewekt.
Milieudefensie, Natuur & Milieu, Athlon Car Lease, The New Motion en de Postcode Loterij willen elektrisch rijden op éch groene energie een stevige impuls geven. Daarom zetten ze hun schouders onder het project ‘Drie keer groener: duurzame energiesnelweg A15’. De snelweg loopt van Nijmegen naar Hoek van Holland, door de Betuwe, het Rivierenlandschap, het Groene Hart, langs de Drechtsteden en Rotterdam.
De partijen zorgen voor een zichtbaar lint van zonnepanelen op de geluidschermen en op de daken van (boeren-)bedrijven langs de A15. Daarnaast moet de ontwikkeling van windparken langs de snelweg en in Rotterdam voor voldoende stroom zorgen om de elektrische auto’s op te laden.
Ook zullen elektrische deelauto’s worden aangeboden aan zelfstandige ondernemers en bedrijven in het gebied rond de A15. Deze auto’s zijn voor zakelijk gebruik inzetbaar en onderling uitwisselbaar. Daarnaast krijgen gezinnen een aantrekkelijk aanbod om een elektrische auto uit te proberen die rijdt op groene stroom.
De initiatiefnemers hopen met het project niet alleen de acceptatie en introductie van elektrische auto’s te versnellen maar ook de publieke en politieke betrokkenheid te vergroten voor de ontwikkeling van windenergie en andere schone energievormen langs (snel)wegen.
Bronnen: Milieudefensie en After Sales Magazine
Jij kan het ook: Elektrisch rijden

Over de schrijver

3 reacties op “Wereldprimeur: A15 wordt groene energiesnelweg”

 1. De e-auto is aantrekkelijk in de stad met minder vervuiling en lawaai. De remenergie kan de e-auto opslaan en hergebruiken. Die voordelen ontbreken op de snelweg. Goedkope e-brandstof maakt meer km's aantrekkelijk zeker met de hoge benzien en dieselprijzen. Vorig jaar streed Milieudefensie voor meer openbaar vervoer en tegen nieuwe snelwegen. Nu moeten we op de A15 met de e-auto.
  Voorheen wilde de milieubeweging het goederenvervoer tussen Duitsland en de Rotterdamse haven per binnenvaart of per trein over de dure Betuwelijn. Nu heet de A15 "duurzame energiesnelweg" De A15 moet tussen de grens en Nijmegen nog verlengd worden. Is die milieubeweging daar ook voor?
  Blijkbaar is de milieubeweging de weg kwijt.

 2. Is de milieubeweging de weg kwijt?
  Pikant dat uitgerekend de A15 de groene energiesnelweg wordt, DE weg voor vrachtverkeer tussen Duitsland en de Rotterdamse haven. Een route die ook met de trein – Betuwelijn – of binnenvaart afgelegd kan worden, beide minder milieubelastend. Heet vrachtverkeer over de weg nu plots "duurzame mobiliteit"?
  Om deze weg verder te versterken wil de regering bij Nijmegen nog een nieuw stuk A15 aangelegd; wordt daarmee de A15 nog duurzamer? Opmerkelijk bij Rotterdam voert Milieudefensie juist aktie tegen snelweguitbreiding!
  In de stad heeft de e-auto voordelen met minder vervuiling en energieterugwinning bij remmen. Op de snelweg vervallen die voordelen en maken de lage km kosten bij e-rijden meer km's aantrekkelijker zeker bij hoge benzine / dieselprijzen.
  Even rekenen en je ziet dat zonnepanelen zwaar onvoldoende zijn vergeleken met de energievraag van de A15 auto's. Die e-auto's rijden dus vooral op stroom uit fossiele centrales zoals de Nijmeegse kolencentrale en daarmee blijft de duurzaam afhankelijkheid van fossiele brandstof.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020