Wereldvoorraad olie blijkt nog lang niet op

David-O, Flickr.com
David-O, Flickr.com

In de afgelopen tien jaar hebben geologen, bankiers, milieuactivisten en oliemaatschappijen ons verteld dat de voorraad olie op raakte. Olie werd een schaars goed en prijsverhogingen volgden, evenals pogingen om nieuwe energiebronnen aan te boren. Nu blijkt echter dat al deze experts het bij het verkeerde eind hadden: de wereldvoorraad olie is nog lang niet op. En de kans dat we kunnenkort zonder komen te zitten, is heel, heel klein. Dit blijkt uit een rapport van Leonardo Maugeri, topmanager van oliebedrijf Eni en een van de meest vooraanstaande energie-experts ter wereld. Volgens Maugeri is een nieuwe olierijke periode aangebroken.

Meer investeren is meer olie
Maugeri beweert dat het einde van de olievoorraad meer te maken heeft met geld dan met de hoeveelheid olie die in de aarde te vinden is. Volgens hem waren de olieprijzen tien jaar geleden zo laag, dat het voor investeerders niet aantrekkelijk was om in moeilijk exploiteerbare velden te investeren. De verhoogde prijzen hebben daar verandering in gebracht, waardoor nu een heel nieuwe voorraad olie aangeboord kan worden. Volgens zijn analyse zal de wereldwijde olievoorraad in de periode tot 2012 toenemen met 17 miljoen vaten per dag, wat gelijkstaat aan een voorraad die we voor het laatst in de jaren ’80 hebben gehad.
Amerika als olieland
Veel winst kan geboekt worden in Irak, maar ook in Amerika zijn enorme voorraden naar de oppervlakte te halen. In North Dakota is een olieveld dat evenveel olie bevat als heel Saudi-Arabië. Op nog zeker 19 andere plekken in de Verenigde Staten zijn dit soort locaties te vinden.
Zo fijn is meer olie niet
Overigens wil deze enorme toestroom aan olie niet zeggen dat de prijzen weer gaan dalen. Juist de hogere prijzen zorgen ervoor dat al deze olie naar de oppervlakte gehaald kan worden. Als de prijzen dalen, dan zal dit pas weer zijn op het moment dat de technologie zich zover ontwikkeld heeft, dat de kosten voor het boren naar olie verder gereduceerd kunnen worden.
Volgens George Monbiot, columnist bij de Britse krant The Guardian, is de nieuwe toevloed van olie ook slecht nieuws voor het klimaat: “Er is genoeg olie in de grond om ons allemaal te frituren”.
Bron: The Guardian
Lees ook:
Rabobank: Nederlandse productie groene stroom stagneert
Voorbij de stress, je leven in balans
Run op subsidie zonnepanelen crasht server AgentschapNL

3 reacties op “Wereldvoorraad olie blijkt nog lang niet op”

  1. Ja in Irak kunnen we nu lekker ons gang gaan, daar is die hele oorlog toch voor!
    Wat idiote berichten hier soms, lekker positief OLIE.
    Moeilijk bereikbare olie wordt met zware chemicaliën uit de grond geborreld. weg drinkwater.

    1. De chemicaliën die gebruikt worden is om het gat te versterken waar de boorkop de aarde in gaat , het vormt een soort van betonnen want ,zodat het boorgat niet instort als de boor er voor vervanging uit gehaald word , ik heb enkele jaren in de boring gezeten ,en de MUD of wel de gemaakte modder is een soort van vloeibaar beton die zodra het in het boorgat komt direct hart word ,dus de bodem word er niet mee besmet ,maar wel als het overboord zou komen ,en dat komt zeeeeer zeldzaam voor ,want er staan zeer hoge boetes op ,en als dat wel gebeurd gaat het om dat er iets fout gaat ,en dan wordt alles stop gezet en maken ze de schade . Ik hoop dat dit een goede info is 😀

  2. "de kans dat we kunnenkort zonder olie komen te zitten, is heel, heel klein" Voor de rijken wel, voor de minder rijken ligt het heel anders. Inderdaad met een stijgende prijs is er voor een bepaalde groep nog genoeg olie. Met de prijs pas je gewoon de vraag aan het aanbod aan.

Reacties zijn uitgeschakeld.