Bij Werktuin040 werk je letterlijk naast je kind

Werk en ouderschap combineren, is leuk, maar soms ook best uitdagend. Vooral in de eerste jaren. Hoe verdeel je je tijd, energie en aandacht het beste? En voor wat voor soort opvang kies je? Werktuin040 is een plek voor zelfstandigen waar je niet hoeft te kiezen; je kind kan mee naar je werk. Het beste van twee werelden? We spraken initiatiefnemer Anja Wasser. 

Werken naast je kind

“Het werkt zo: als ouder huur je een werkplek bij Werktuin040. In de ruimte ernaast spelen de kindjes. Je kunt er dus letterlijk werken naast je kind. Een uur van het dagdeel dat je werkt, pas je – onder begeleiding van een ervaren oppas – op de kindjes. Op die manier heb je als ouder een paar uur tijd voor jezelf. Tegelijk blijf je betrokken bij je kind. En je ziet de interactie van je kind met andere kindjes. Ook ontmoet je andere ondernemers. Dat is goed voor je zakelijke netwerk of bijvoorbeeld je studie.”

Thuis moeder

“Ik was thuis met mijn oudste dochter van 1,5 en eraan toe om iets te doen met mijn hoofd en iets voor mezelf te starten. Mijn dochter naar de opvang brengen was geen optie, want te kostbaar. Mijn beste vriendin Janneke zei: “Je bent naast moeder ook een professional. En ze moedigde me aan om een plek te starten waar ik kon werken en er tegelijk voor mijn kind kon zijn.”

Pionier

“Zo’n plek bestond nog helemaal niet. Ik kreeg de steun van stichting Lumens; financieel en met een netwerk. Daardoor nam het draagvlak toe en dat sterkte mij om het te proberen. Ik begon met een plekje bij een wijkcentrum, op twee ochtenden. We hebben een website en Facebookpagina aangemaakt. En we gingen pionieren.”

Elkaar helpen

“Vroeger was er veel meer cohesie. Je zorgde voor elkaar. En kende elkaars kinderen in de straat. Hoe mooi zou het zijn als we die cohesie weer terugvinden? Kinderopvang is een praktische oplossing, die erop is gericht dat je een paar uur zonder je kind iets voor jezelf kan doen. Een werkplek bij een coworkspace huren is ook zo’n praktische oplossing. Dat is heel mooi, maar de verbondenheid mist. Hier bij Werktuin040 help je elkaar. En gaan we weer terug naar die basis. Er ontstaat een win-win situatie: je kunt iets voor jezelf doen, maar hoeft niet volledig van je kind gescheiden te zijn. Je kan inspringen als dat nodig is en je bent op twee vlakken waardevol.”

Werk en gezin combineren

“Ik hoor vaak dat werk en gezin combineren een uitdaging is. ‘Wie brengt het kindje naar de opvang’. En: ‘doe ik het allemaal wel goed. Ben ik wel 100% op mijn werk en ben ik thuis wel 100% ouder’. Daarin biedt de werktuin een oplossing. Je kunt het allebei doen.  Zo vertelde één van de moeders: “ik wil niet meer zoveel werken als toen mijn eerste kind klein was. Ik wil graag dicht bij mijn zoon zijn. En vanuit huis is het best moeilijk om die structuur te vinden. Hier heb ik net dat ene uurtje meer dat ik iets kan doen. En een andere moeder: De kindjes zijn zo snel groot. Ik wil meer tijd met ze doorbrengen.’ Voor hen is er Werktuin040.”

Verbinding

“We werken samen met vrijwilligers en studenten. Er ontstaat daardoor een mooie verbinding tussen veel verschillende leeftijdsgroepen en mensen van diverse achtergronden. Ouders leren daarnaast ook van elkaar, middels de ‘opvoed’ appgroep. Ook is er een community gericht op het uitwisselen van professionele kennis.”

Landelijk uitrollen?

“Mijn ambitie? Een heel lijstje. Ik droom van het uitrollen van het concept naar verschillende steden in het land. Waarin verschillende doelgroepen vertegenwoordigd zijn. Ook mensen voor wie het financieel ingewikkeld is. En waar senioren professioneel advies kunnen geven. Of kunnen oppassen of voorlezen. En ik zou dolgraag een moestuintje maken. Zodat de kindjes leren hun eigen groente en kruiden te verbouwen. Daarnaast wil ik een nieuwe mindset introduceren over hoe je het opvoeden van je kinderen combineert met werken. En ik ben op zoek naar ambassadeurs. Een partij die het concept omarmt, met kennis of financiering.“

Bewust opvoeden

“Het is tijd voor verandering. Kinderopvang is er ooit gekomen om vrouwen de mogelijkheid te geven te gaan werken. Die kans hebben we allemaal gekregen. En er 50 jaar gebruik van gemaakt. Nu moeten we een volgende stap maken. Want deze generatie denkt bewuster na over ‘hoe ga ik om met mijn kind en familie’. Bovendien zijn tegenwoordig werk en thuis is niet meer zo gescheiden. Niet meer 9 tot 5. Ga maar na: Je kunt ook je hond meenemen naar je werk. Dus kinderen ook. We zijn bovendien meer online. Ook in het weekend. Dus die balans verschuift. En in het aanbod is daar ook iets nieuws nodig.”

Heb je vragen over Werktuin040? Kijk op de website of de Facebookpagina.

Over de schrijver