Werner (22) van de Jonge Klimaatbeweging is optimistisch over de toekomst

Je zou het bijna vergeten, maar over minder dan twee maanden zijn de landelijke verkiezingen. En die zullen, zonder enige twijfel, anders verlopen dan normaal. Zo kan je bij sommige stembureaus al op maandag en dinsdag terecht om te stemmen. Mag je dit jaar drie machtigingen ontvangen in plaats van de gebruikelijke twee. En mogen 70plussers per post stemmen. Maar hoe we ook gaan stemmen of op welke partij maakt niet zo veel uit. Als we maar voor het klimaat kiezen. Dat is de oproep van de Jonge Klimaatbeweging. Op dinsdag 10 februari organiseren ze een debat tussen de meest groene kandidaten van de negen grootste partijen.

Kies voor het Klimaat

“Het klimaat staat bij de meeste partijen prominenter in het verkiezingsprogramma dan vier jaar geleden,” zegt Werner Schouten (22), voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. “Ze willen bijna allemaal het klimaatakkoord van Parijs halen, alleen de weg daarheen verschilt per partij. Zo legt de SP de nadruk vooral op thema’s als rechtvaardigheid en energie armoede. Terwijl de VVD de bal vooral bij de markt legt: laten we innoveren, zodat duurzaamheid winstgevend wordt dan komt de verandering vanzelf.”

De Jonge Klimaatbeweging

De Jonge Klimaatbeweging zelf is politiek neutraal. Ze vertegenwoordigen 100.000 jongeren van 72 verschillende jongerenorganisaties en willen met het debat vooral laten zien wat er zoal te kiezen valt op het gebied van klimaat. Tegelijkertijd houden ze jaarlijks klimaatdialogen met jongeren om te horen wat er speelt en waar de zorgen liggen. “Jongeren zijn simpelweg niet vertegenwoordigd in de traditionele lobbygroepen in Den Haag. Dat is ook een heel strategisch spel, dus je hebt een groep nodig die zichzelf goed organiseert: dat proberen wij te doen op het belangrijkste thema van deze tijd: het klimaat.”

Jonge Klimaatbeweging

Generatiekloof

Werner stelt vast dat er echt sprake is van een generatiekloof. “Jongeren zijn opgegroeid met windmolens en zonnepanelen: hoe meer we ervan zien, hoe positiever we zijn over het bijplaatsen ervan. Landschapsvervuiling is voor ons echt geen thema. Wat wel een thema is, is het klimaat en de bijbehorende klimaatangst. Dat laatste speelt een steeds grotere rol bij de mentale gezondheid van jongeren. We hebben geen tijd om weer een lijst met maatregelen te gaan bedenken: we weten dondersgoed wat er moet gebeuren. Nu moeten we het ook echt gaan doen. Daarom willen wij het klimaat ook zo graag tot hét onderwerp van deze verkiezingen maken.”

Onrechtvaardigheid

Zelf is Werner zich actief met het klimaat gaan bemoeien toen hij in de zomer van 2018 naar Summerschool in Zuid-Korea ging. “Daar wandelde ik elke dag door een achterstandswijk van Seoul naar de universiteit. Als de wind verkeerd stond, kwam de smog en fijnstof vanuit China als een deken over de stad te liggen. Onderweg kwam ik altijd dezelfde vrouwen tegen, die karton verzamelden om rond te komen. Terwijl ik een mondkapje droeg, hadden zij daar geen geld voor.”

“Die onrechtvaardigheid zag ik toen heel helder. De armere mensen die het minste hebben bijgedragen aan het klimaatprobleem, ondervinden er wel als eersten de gevolgen van. Dat geldt ook op macroniveau: de landen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, betalen nu als eerste de prijs. Nederland is een welvarend land, dus het zal ons niet als eerste raken. Maar ook hier gaat klimaatverandering ten koste van ons welzijn. Ik hoor jongeren zich steeds vaker afvragen of het nog wel verstandig is om een volgende generatie groot te brengen op deze planeet. Dat is toch wel tekenend.”

Jonge Klimaatbeweging

Impact hebben

Toen Werner weer in Nederland was, zag hij de klimaatprotesten. “Dat vond ik fantastisch, maar ik zag ook dat de impact op het beleid uitbleef. Met de Jonge Klimaatbeweging zitten we echt aan tafel in Den Haag en maken we die impact wel. De grote uitdaging ligt volgens mij niet zo zeer bij het ontwikkelen en bedenken van nieuwe ideeën, maar bij het loslaten van oude. De jonge generaties zijn daar makkelijker in dan oudere generaties, maar we hebben niet de luxe om te wachten tot zij op een plek zitten waar ze invloed kunnen uitoefenen. Daarom zeggen wij nu al: neem onze zorgen serieus.”

De toekomst 

Werner blijft optimistisch over de toekomst. Hij droom van een samenleving die ‘maar’ 1,5 graad is opgewarmd en waarbij we ons richten op welzijn in plaats van welvaart. “Ik denk dat we het kunnen: de energietransitie, die klimaatmaatregelen. Dat is ook waarom we het debat organiseren, zodat jongere generaties die hoop verliezen weer hoop krijgen en zien dat het mogelijk is.”

Het klimaatdebat wordt op 10 februari live gestreamd. Op de site van De Jonge Klimaatbeweging vind je meer informatie.

Ben jij hoopvol over de toekomst? Hoe ziet jouw droomsamenleving eruit? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook het verhaal van Sarah (24). Zij won als klimaatactiviste de Young Lady Business Academy en wil zo snel mogelijk directeur van Greenpeace worden.

Over de schrijver