“Westerse ouders zijn te slap, Chinese ouders drillen hun kind”

In Nederland vinden we een acht een heel mooi cijfer. Een Chinees kind moet er niet mee thuis komen. In Nederland vinden we het al heel goed als een kind een half uur per dag piano speelt, in China begint een kind dan net, en mag het pas stoppen na drie uur.

In een spraakmakend essay in De Groene Amsterdammer van deze week legt Amy Chua uit waarom Chinese ouders volgens haar zoveel succesvolle kinderen voortbrengen, relatief veel wiskundige en muzikale wonderkinderen bijvoorbeeld. Hun geheim? Ze drillen hun kinderen. Amy Chua in haar essay: “Chinese ouders begrijpen dat iets pas leuk wordt als je er goed in bent. Om ergens goed in te zijn moet je werken – en kinderen willen uit zichzelf nooit werken, dus het is van cruciaal belang dat je ze dwingt om iets anders te doen dan de dingen die ze zelf leuk vinden.”

Zou de Chinese aanpak in Nederland werken? De kans is groot dat er acuut een nationale kinderopstand zou komen als alle ouders hetzelfde van hun kind zouden verlangen als moeder Amy Chua van haar dochters Sopia en Louise. Die mochten nooit:
– naar een slaapfeestje
– buiten schooltijd met andere kinderen spelen
– meedoen aan een toneelstuk op school
– daarover klagen
– tv-kijken of computerspelletjes doen
– zelf hun buitenschoolse activiteiten kiezen
– lager dan een tien halen
– niet de beste van de klas zijn in alle vakken, behalve gym en toneel
– een ander instrument bespelen dan piano of viool

Overigens wordt de visie van Amy Chua op opvoeden niet door iedereen gedeeld. De Groene.nl bericht dat er in de South China Morning Post, een Engelstalige krant uit Hongkong, een veelzeggende cartoon stond: Vader, moeder en onwillig jongetje zitten samen in de keuken, het kind heeft nog niets van zijn ontbijt gegeten en de vader zegt: ‘Als je het niet opeet, laten we je adopteren door Amy Chua.’

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020