Wetenschap dichtbij nieuwe oplossing voor obesitas

3065273662 2Bc72E9D45 Z
Bron: Cayusa (Flickr.com)

Onderzoek naar hormonen die onze eetlust onder controle kunnen houden, is een nieuwe manier om obesitas het lijf te gaan. Dit ontdekten wetenschappers die onderzoeken hoe de hersenen helpen bij het reguleren van wat we eten. Hoofdonderzoeker Carel Le Roux, arts van het Imperial College en King’s College Hospital in Londen, bestudeert obesitas en onderliggende processen die helpen bij de beslissingen die we maken over wat we wel en niet eten. Hij ontdekte in 2001 twee eerder onbekende hormonen: PYY en gherline. Deze hormonen lijken een rol te spelen in hongergevoel en het teken dat je vol zit.
“Het is een heel nieuw hoofdstuk,” aldus Le Roux. “We weten nu dat de darmen kunnen praten met de hersenen en beïnvloeden hoe hongerig of hoe vol je bent.” Hij ontdekte dat bij patiënten met obesitas de concentraties van het hongerhormoon gherline aanzienlijk verschillen met die van slanke mensen. Daarnaast werkt bij deze mensen het hormoon PYY niet goed. Dit hormoon laat weten of je vol bent, maar bij obesitas-patiënten geven ze een permanent hongergevoel.
Maagverkleining
Volgens het onderzoek heeft een maagverkleining effect op deze hormonen. Het brengt de hormonen in evenwicht, waardoor iemand met obesitas opeens ‘slank’ denkt. Dit wordt ondersteund door psychiater Samantha Scholtz, die onderzocht hoe hersens reageren op voedsel. Mensen met obesitas blijken te veel hersenactiviteit te hebben. Maar na een maagverkleining reageerden de hersenen opeens heel anders. “Met een bypass-operatie veranderen we iemands hersenen fundamenteel,” zegt Scholz. “Hun reactie op het zien van calorierijk eten is anders. Dit kan leiden tot het veranderen van keuzes, zodat ze geen strijd meer hebben met eten.”
Maag-chirurgie is een te drastische maatregel, volgens Le Roux. Maar hij is van mening dat er binnen een aantal jaar een andere manier zal zijn om mensen met obesitas te helpen om anders te reageren op voedsel. “Misschien dankzij apparaten of het gebruik van injecties of pillen.”
Bron: BBC.com

Lees ook

4 trucs om slechte eetgewoontes te doorbreken
Drie natuurlijke middelen die je gebit gezond houden
12 mensen met de grootste inspiratiefactor gezocht