Wetenschappelijk bewezen: we stoken ons dik

Thermostaatknop1Vergeet de lijdensweg van het verplichte hardlopen, de sportschool of thuis je buikspieren mishandelen. Als je wil afvallen, zet je gewoon de thermostaat een paar graden lager. We stoken ons ’s winters namelijk niet alleen vele tientallen euro’s armer en een milieucrisis rijker, maar ook steeds dikker. Dat blijkt uit onderzoek van de University College London, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity Reviews. Daarin wordt een verband gelegd tussen het toenemende overgewicht in westerse landen en de intrede van de centrale verwarming en airconditioning.

Sinds iedereen het ’s winters thuis behaaglijk warm stookt, neemt ook de vetzucht zienderogen toe. Door de hoge kamertemperatuur hoeft ons lichaam geen enkele moeite te doen om ons warm te houden. Omgekeerd geldt ook: als het thuis iets kouder is, verbruikt ons lijf meer energie en vallen we af. Elke koude rilling betekent dan weer een paar verbande calorieën. Hoewel het ook al helpt als je de thermostaat slechts een klein beetje lager zet.

Zo bewijst de wetenschap iets wat we eigenlijk al lang wisten. Of waar we ten minste een donkerbruin vermoeden van hadden. Niettemin is het prettig dat het nu ook academisch vast staat dat onze cv en airco dikmakers zijn. Een betere motivatie voor milieuvriendelijk gedrag bestaat niet. Dus: vetrandje kwijtraken? Zet de verwarming lager en word slank.

Mocht je niet hoeven of willen afvallen, dan zijn er ook financiële en milieutechnische argumenten om je huis ’s winters niet in een sauna te veranderen. De verwarming een graadje lager zetten, scheelt jaarlijks 7 procent op de verwarmingskosten. Dat is omgerekend een leuk bedrag, aangezien een gemiddeld huishoudenvoor 648 euro per jaar verstookt. Daar komt het milieu-argument bij: bijna de helft van de CO2-uitstoot van de Nederlandse huishoudens wordt veroorzaakt door de verwarming. Mocht je de verwarming echt niet lager willen zetten – wat wij ons best kunnen voorstellen – ga dan lekker sporten en verdiep je in energiezuinige verwarmingstips.

17 reacties op “Wetenschappelijk bewezen: we stoken ons dik”

  1. Pingback: Donald Duck komt met speciale Warme Truiendag editie - hetkanWel.nl

  2. echt niet op te brengen is kleren kopen voor kinderen of stoken stets meer heben eer last van kijk maar via google energiearmoede een worden noch meer de kommende jaren

Reacties zijn uitgeschakeld.