Een jaar geleden werd de toen 19-jarige student Boyan Slat beroemd met zijn plan om 7 miljard (!) kg plastic uit de oceanen te halen. Gisteren presenteerde hij in New York een wetenschappelijke studie naar de haalbaarheid van zijn plan. Zijn conclusie: het kan, zowel financieel als praktisch.
In maart 2013 was ons berichtje over zijn project met de titel “Student Delft bedenkt haalbare oplossing voor plastic soep” een grote hit. Meer dan 130.000 mensen zagen onze facebookpost hierover, en duizenden deelden het bericht of klikten op de link. Korte tijd later pikten ook grote Amerikaanse websites zoals Inhabitat het plan op.
Slat en de zijnen waren echter ongelukkig met berichten in de media dat het plan haalbaar zou zijn, zoals ook onze headline suggereerde. Om te bewijzen dat zijn idee zou werken, startte hij een stichting, The Ocean Cleanup Foundation, en ging hij samen met een team van wetenschappers uit verschillende disciplines aan de slag om de haalbaarheid te testen. Gisteren presenteerde hij de studie in New York. Wat blijkt: zijn idee is zowel praktisch als financieel haalbaar.
Het genie van Slat’s idee is dat hij niet met boten achter de plastic soep aan wil zitten. Dit zou veel te duur zijn en enorme hoeveelheden brandstof, boten en mankracht kosten. Slat wil juist het plastic naar hem toe laten komen. Het werkt zo: in de oceaan zijn verschillende getijdestromingen, zogeheten gyres, die in rondjes door de oceaan stromen. Het plastic dobbert mee op deze stromingen. Slat wil 100 km lange bomen in de oceanen installeren die als een trechter plat op het water liggen. Het plastic drijft met behulp van de stroming in de trechters en kan makkelijk “geoogst” worden. Het plastic kan vervolgens gerecycleerd worden en verkocht worden.
Volgens het rapport zijn de kosten voor het systeem (relatief) laag: 317 miljoen euro. The Ocean Cleanup Foundation denkt de helft van het plastic in de oceaan in 10 jaar tijd te kunnen opruimen. De hoeveelheid plastic die in de oceaan zou drijven is overigens in de studie flink naar beneden geschroefd: het zou gaan om 500 miljoen kg, wat natuurlijk nog steeds een enorme hoeveelheid is.
Slat is een nieuwe crowdfundingscampagne begonnen om de volgende fase van zijn plan te starten. Hij heeft 2 miljoen dollar nodig.
De internationale aandacht voor zijn plan blijft groot. Binnenkort mag Slat zijn plan presenteren op een bijeenkomst met John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
De haalbaarheidsstudie van The Ocean Cleanup Foundation is hier te downloaden
Bron: The Ocean Cleanup Foundation, NOS
Lees ook
Ecover lanceert eerste fles gemaakt van plastic afval uit zee
Experttip voor iedereen die een hekel heeft aan plastic
Plasticvervuiling: 13 schokkende feiten
6 gedachten over “Onderzoek: plastic soep in oceanen opruimen is mogelijk én betaalbaar”
Pingback: Nederlander Boyan Slat jongste winnaar Champions of the Earth Award - hetkanWel.nl
Pingback: Ocean Cleanup van Boyan Slat haalt twee miljoen dollar op met crowdfunding » hetkanWel.nl
Pingback: WRR-rapport maakt karikatuur van sociale sectoren T.a.v. Frans Timmermans - Apollo Solaris | Apollo Solaris
Bestaat er risico van bijvangst van vis?
Goed idee lijkt het maar: hoe zit het met golfslag en scheepvaart?
Is de kans niet groot dat die slangen kapot gevaren worden omdat ze niet op radar zichtbaar zijn?
Een uitgebreid boeienstelsel is natuurlijk ook nodig.
Kan er niet beter met kleine eenheden gewerkt worden 10 km slangen bijvoorbeeld?
Het plastic dat gezonken is, is natuurlijk onbereikbaar.
De scheepvaart kan er dan beter omheen varen.
Ga bij bedrijven en instellingen te rade die met oliebestrijding bezig zijn. Zij hebben de knowhow voor het bijeen drijven met sleeparmen en het opzuigen van olie.
Pingback: Onderzoek: plastic soep in oceanen opruimen is mogelijk én betaalbaar | Nieuwe Aarde
Reacties zijn gesloten.