Wetenschappers blazen nieuw leven in uitgestorven kikkersoort

Geboorte Door De Mond. Foto: Inhabitat
Deze Bijzondere Kikkers Worden Geboren Door De Mond. Foto: Inhabitat

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle zijn erin geslaagd een uitgestorven kikkersoort met bewaard DNA nieuw leven in te blazen. Het gaat om de Rheobatrachus silus, een kikkersoort uit Australië  die in de jaren 80 uitstierf door verlies van leefgebied, parasieten, schimmels en oprukkend onkruid. Het bijzondere aan deze kikkersoort was dat de eieren in de buik werden gedragen, en dat de kikkerjongen uit de mond van de moeder werden geboren.

Het genetisch materiaal kwam van eieren die de afgelopen 40 jaar in de vriezer hadden gelegen. De onderzoekers brachten genetisch materiaal van de uitgestorven kikker in bij gedeactiveerde eieren van de great-barred kikker, een ver familielid van de Rheobatrachus silus. Sommige van de eieren groeide uit tot embryo’s. Geen van de embryo’s leefde meer dan een paar dagen, maar na een genetische test bleek dat het DNA van de embryo’s wel daadwerkelijk van de uitgestorven kikker was.

“We zijn er steeds meer van overtuigd dat de obstakels die nog overwonnen moeten worden vooral technisch zijn, en niet biologisch” zei Professor Mike Archer van de Universiteit van New South Wales in Sydney over het vervolg van het onderzoek.  De reacties op het project zijn verschillend, de één noemt het een mijlpaal in het behouden van de diersoorten op aarde, de ander kijkt naar de ethische aspecten van “god spelen” binnen de natuur. Wanneer het onderzoek zijn eerste mammoeten zal gaan produceren is helaas nog niet bekend.

Bron: Inhabitat

Lees ook
Omdenken: dierenasiel boekt succes met voorlezen aan katten
[adrotate group=”2″]
In Amsterdam ontstaat groen transportnetwerk voor eten