Wetenschappers dicht bij oplossing grootste probleem van groene stroom: goedkope opslag

Zero Emission Resource Organisation, Flickr.com
Zero Emission Resource Organisation, Flickr.com

Onderzoekers van de University of Calgary zijn een stap dichter bij de oplossing voor het grootste probleem van groene stroom: een goedkope manier om het op te slaan. Op dit moment wordt de meeste groene stroom opgewekt uit windenergie en zonne-energie, maar het opslaan van die energie is erg kostbaar. Een alternatief is waterstof. Dat blijkt veel beter op te slaan en kan nu ook nog eens goedkoper geproduceerd worden.

Dure katalysators

Waterstof wordt nog niet overal gebruikt, om dat er tot nu toe zeer dure katalysators nodig waren om waterstofbrandstof uit water te maken. Curtis Berlinguette en Simon Trudel hebben hier echter een oplossing voor gevonden. Zij hebben elektrokatalysators gemaakt die net zo goed presteren als de katalysators die gemaakt zijn van dure materialen. Ze hebben inmiddels patent aangevraagd op hun productiemethode en verwachten dat ze volgend jaar de eerste producten gereed zullen hebben. Die apparaten moeten betaalbaar zijn voor bedrijven en consumenten.

Gebruik van meerdere materialen

Voor hun apparaten maken de wetenschappers gebruik van een combinatie van ijzer, kobalt en nikkel. De materialen worden behandeld met licht, in plaats van hele hoge temperaturen. In de praktijk zou de werkwijze van de onderzoekers zelf toegepast kunnen worden op praktisch alle metalen in het periodiek systeem. De techniek werd al eerder – in iets andere vorm – toegepast door Daniel Nocera, professor aan Harvard. Hij slaagde er uiteindelijk niet in om zijn apparaten ook commercieel aantrekkelijk te maken.

Bron: Technology Review

Lees ook:

Zonder goed businessmodel is duurzaamheid gebakken lucht

Controverse in Duitsland: gaat energietransitie ten koste van natuur?

hetkanWel-avondwinkel met watMooi en Netl in Hilversum

12 reacties op “Wetenschappers dicht bij oplossing grootste probleem van groene stroom: goedkope opslag”

 1. Planten slaan duurzame zonne-energie op in de vorm van plantaardige olie en zetmeel. Dat doen ze helemaal gratis. En als je die biomassa opeet, dan kun je met je spieren arbeid verrichten. Heb je helemaal geen elektriciteit en koperdraad voor nodig.
  Deze technologie is helaas niet nieuw, het bestaat al miljoenen jaren.
  N

  1. En die miljoenen jaren oude gratis technologie kan ik gebruiken om mijn auto gratis op te laten rijden? Daar kan ik mijn huis gratis op verwarmen? Gratis licht? Gratis koken?

   Dat ik planten kan eten, dat wist ik al.

   1. Ewald, de benzine, waar je auto op rijdt is ook gemaakt door groene planten. Miljoenen jaren geleden, maar wel door groene planten. De zon verwarmt in de zomer gratis je huis en geeft je urenlang per dag gratis licht.
    Waarom is het zo belangrijk voor je om auto te rijden?
    Miljarden mensen op de wereld zullen nooit autorijden.
    Waarom wil je zo graag licht als het nacht is? De rest van de natuur kan prima omgaan met het ritme van dag en nacht.

    1. In ze zomer mijn huis verwarmen? Dan wordt het nog heter. En inderdaad, je auto te laten rijden? De trein rijdt al 100 jaar elektirsch.

     Je zou die trein bij stroomoverschot goederen kunnen laten vervoeren die je later nodig hebt. Dit heet produktopslag. Ook die techniek is niet nieuw. Er werd graan gemalen, olie geperst, hout gezaagd, water gepompt.

     Nog meer?

    2. Hans, net zoals ik weet dat ik planten kan eten, weet ik dat de benzine waarop mijn auto rijdt, uiteindelijk van plantaardige oorsprong is. Je meldt eigenlijk alleen dingen die ik al weet.

     Mijn probleem is met jouw gebruik van het woordje "gratis".

     Dat planten zelf geen gebruik maken van geld, en dingen dus gratis doen, wil nog niet zeggen dat het door mensen (ons) gebruiken van planten gratis is. Mijn voedsel is niet gratis, de benzine voor mijn auto is dat niet, en het gas waarop ik kook en mijn huis verwarm, is dat ook niet.

     1. Ewald, je hoeft geen auto te rijden als je dat niet wilt.
      Je kunt zelf je voedsel verbouwen zodat het voor jou ook gratis is, net zoals voor onze voorouders.
      (kijk eens naar dit filmpje over jager-verzamelaars in Afrika: http://www.youtube.com/watch?v=uAOlVDoP1lo)
      Het vergt een omschakeling (transitie), het wordt moeilijk om de dingen waar je aan gewend bent op te geven. Laat het los en probeer niet vast te houden aan tijdelijke, materiële zaken.

     2. Hans, je vertelt me wederom niets nieuws. Het ontbreekt je duidelijk aan het inzicht om mij raad te geven, en je verwerft echt geen invloed door het toch te doen.

      Ik vraag me af of jij eigenlijk wel gewend bent aan de situatie dat je zelf moet zorgen dat er brood op de plank komt. Het idee dat planten gratis zouden zijn, dat is iets wat je in dat geval gewoon niet vol kunt houden.

      Als je zelfs maar vakantiewerk gedaan hebt bij een boer oid (je hebt denk ik de leeftijd voor vakantiewerk), dan weet je al dat er iemand betaald zal moeten worden om die planten bij de mensen te krijgen. Als je zelf een moestuin bijgehouden hebt, dan weet je al dat het onderhoud van die moestuin geld kost, aan gereedschappen, bemesting, ed, dat de zaden toch ergens vandaan moeten komen, een zaadhandel bijvoorbeeld, en dat de grond waarop je die groenten verbouwt natuurlijk geld kost! En dat je ook tijd moet hebben voor die moestuin. Als je een volle werkweek werkt, dan heb je niet zomaar tijd over om ook nog eens een moestuin bij te houden.

      Het systeem van geld is niet zomaar ontstaan en wereldwijd in gebruik gebleven, Hans. Daar zijn hele praktische redenen voor.

     3. Ik weet het, Ewald. Maar dat is op zich geen reden om het geld-systeem met al zijn tekortkomingen in stand te houden.Er moest een vliegtuig vol met bankbiljetten naar Cyprus vliegen om de pinautomaten bij te vullen… ik vond dat heel grappig.
      Die bankbiljetten waren gloednieuw, vers van de drukpers. Het was simpeler geweest als de Cyprioten gewoon zelf hun eigen bankbiljetten hadden gemaakt.
      Het geldsysteem kraakt in zijn voegen.

      De mensheid kan heel goed zonder elektriciteit en zonder geld, dat hebben onze voorouders aangetoond en kun je heden ook overal ter wereld zien. There will be a future, met of zonder geld.

     4. Misschien wil jij best zonder computers, internet, auto's, televisie, boeken, scholing, sport, kunst, cultuur, medische zorg. Maar het overgrote deel van de mensen om je heen niet. En die mensen geven je niet de ruimte om zonder geld te leven, je zult merken dat er allerlei wetten in de weg staan, als je het toch probeert in Nederland. Daklozen hebben niet echt een prettig leven, hoor.

      Ik weet niet of je terug wilt naar het systeem van ruilhandel, maar dat is te onpraktisch gebleken. Het is dan echt een probleem om aan voldoende voedsel en spullen te komen, omdat lang niet alles beschikbaar is. Je zult erg veel zelf moeten doen, met als consequentie dat je bij lange na niet het niveau van welvaart kunt bereiken wat er nu is. Computers en internet kun je wel vergeten, het zal dan voornamelijk beperkt blijven tot primitieve woningen, primitieve kleding en een wisselende hoeveelheid voedsel.

      Het grote voordeel van het monetaire systeem is, dat mensen kunnen specialiseren in bepaalde vaardigheden en toch kunnen samenwerken. Iemand die voornamelijk verstand heeft van bijvoorbeeld websites maken, heeft gewoon genoeg te eten zonder dat hij of zij zelf eten hoeft te verbouwen. Zonder zelf een huis te bouwen, kun je toch zeer goed wonen.

      Ik zie het monetaire systeem volstrekt niet kraken in zijn voegen. Integendeel zelfs. Misschien dat de geldeenheid die we momenteel in Nederland gebruiken wat problemen heeft, maar het monetaire systeem zelf zeker niet.

     5. Het is mogelijk onder geld / elektriciteit te overleven, maar dat "kun je heden ook overal ter wereld zien" is onzin en geen zinnige bijdrage ook niet door het te blijven herhalen

 2. OPNIEU EEN ONJUISTE KOP.
  Het verhaal gaat niet over opslag laat staan hoedkope opslag, maar over minder dure waterstof produktie en zoals vaker op dee site is de winst ervan vaag.

Reacties zijn uitgeschakeld.