Wetenschappers: “Grote twijfels over veiligheid GM voedsel’

Protest tegen ondermeer GM voedsel van Monsanto. Foto: John Novotny, Flickr
Protest tegen ondermeer GM voedsel van Monsanto. Foto: John Novotny, Flickr
Er is absoluut geen wetenschappelijke consensus over de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel. Een groep van meer dan 90 betrokken wetenschappers ondertekenden een alarmerend statement waarin grote zorgen worden geuit over genetisch gemodificeerd (GM) voedsel. De statement werd gepubliceerd nadat Monsanto en Syngenta, twee van de grootste biotech bedrijven ter wereld, de Wereld Voedsel Prijs ontvingen.
Volgens de wetenschappers “is er geen consensus dat GM voedsel veilig is.” Wetenschappelijk onderzoek naar GM voedsel lijdt aan een grote disbalans, waarbij “commerciëel-wetenschappelijke promotie van technologie” voorrang krijgt boven grondig onderzoek naar veiligheid van nieuwe gewassen.
De Britse krant The Daily Mail berichtte maandag over de kwestie. Volgens de krant waarschuwen wetenschappers dat de onderzoeken die positief over GM voedsel berichten “uitgevoerd en betaald werden door biotech bedrijven zoals Monsanto, die miljoenen geïnvesteerd hebben om de wereld aan hun gewassen te krijgen.”
Genetisch gemodificeerd voedsel zou allergiën, ontstekingen van organen en zelfs borstkanker kunnen veroorzaken. Bovendien zou GM zaden ervoor zorgen dat er meer pesticides gebruikt worden die schadelijk zijn voor dieren en mensen.
Bron: Daily Mail, Examiner, European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility
Lees ook
Gezond afvallen zonder dieet
Britse supermarkt: “Helft brood wordt nooit opgegeten”
Handdoeken van bamboe: langer fris, lekker zacht. Nu met 10% korting

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020