Wetenschappers keren verouderingsproces om

Zijn rimpels binnenkort verleden tijd? Foto: jonrawlinson, Flickr

Wetenschappers van de Harvard Universiteit in de VS hebben ontdekt hoe ze het verouderingsproces kunnen omkeren. Zwakke, bejaarde muizen die zij inspoten met een speciaal enzym, telomerase, werden in korte tijd weer levendig en vitaal. In de toekomst smeer je dus misschien geen anti-rimpelcreme, maar haal je een maandelijkse telomerase spuit.

Dramatische omkeer

“We zagen bij deze dieren niet een verlangzaming of stabilisering van het verouderingsproces, maar een dramatische omkeer. Dat hadden we niet verwacht,” aldus Ronald DePinho, de leider van het onderzoek. “Misschien is er een terugkeer mogelijk voor problemen die we met ouderdom associeren.”

De ingespoten telomerase was verantwoordelijk voor het opmerkelijke resultaat. Het enzym herstelde de telomeren, een soort beschermkapjes voor onze chromosomen. Deze telomeren zijn belangrijk voor het continue proces van herstel en vernieuwing van lichaamscellen.

Het resultaat van het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature, en andere wetenschappers noemen het onderzoek “zeer belangrijk”. Het kan ervoor zorgen dat we ook bij mensen de effecten van ouder worden – denk aan dementie of hartziekten – kunnen bestrijden .

Stap van muis naar mens is groot

De stap van muizen naar mensen is echter nog een grote stap. “Muizen zijn geen kleine mensen,” aldus David Kipling, een onderzoeker van de Universiteit van Cardiff. Een spuit met telomerase zou bijvoorbeeld voor mensen het risico op kanker enorm kunnen vergroten.

Kortom, terwijl je wacht op hét middel voor de eeuwige jeugd, kun je het beste gezond eten en niet roken. Want dat zijn bewezen ‘therapieën’ die je helpen om langer jong te blijven.

Bron: The Guardian, Nature

Lees ook

 

 

 

Over de schrijver

2 reacties op “Wetenschappers keren verouderingsproces om”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020